promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kegyetlen és szívfacsaró magyar történeten sírtak Amerikában - íme a szomorú film, amelyet Magyarországon alig ismernek, pedig a Pál utcai fiúkról van szó
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

1934-ben készült egy film Amerikában, ami a szívfacsaró magyar történet átdolgozása.

Szinte biztos, hogy ha azt kérdeznénk tőletek, hogy mondjatok három regényt, három híres magyar regényt, akkor szinte biztosra vehető, hogy az Egri csillagok mellett Molnár Ferenc örök érvényű zsenijének és érzékenységének kivetülése lenne az, avagy A Pál utcai fiúk. A legtöbben ezeket a könyveket még annak ellenére is elolvassák az általános iskolában, hogy kötelező,

pedig a kötelező dolgokkal nagyon sokunkvan komoly fenntartásai vannak.

Mind a két zseniális alkotás kapott már filmet is, sőt, A Pál utcai fúk története meglehetősen sokat fordult meg a filmvásznon. Két adaptációt biztos, hogy ismertek. az 1969-ben elkészült, nagysikerű alkotást a géniusz filmrendező, Fábri Zoltán készítette, és magyar-amerikai koprodukcióban készült még több mint ötven évvel ezelőtt. Nemecsek Ernőt például Anthony Kemp játszotta ebben a feldolgozásban. 

Majd 2003-ban is készült egy feldolgozás.

Ám már korábban, ezt megelőzően is készült két feldolgozás, az egyik még 1914-ben, ám amiről nagyon keveset hallottak Magyarországon, azaz amerikai A Pál utcai fiúk feldolgozás, amely 1934-ben készült, és azt a címet kapta, hogy No Greater Glory. Frank Borzage rendezte, és egy háborúellenes allegórikus film, amelyben A Pál utcai fiúk sztoriját meséli el a rendező, persze sok amerikai utalással. A korában nem teljesített jól a kasszáknál, ám később felkapták, elsősorban a mélyen átélt játékot és a tragédia ábrázolását dicsérték benne a kritikusok.

2019-ben kiadták DVD-n az alkotást.

Frank Borzage amúgy elképesztő sikereket ért el más filmjeivel, többek között Oscar-díjat is kapott. Az ő nevéhez fűződik a világhírú Búcsú a fegyverektől című alkotás, illetve A hetedik mennyország is.

A No Greater Glory fordításban nagyjából annyit tesz, hogy Nincs ennél nagyobb győzelem. A film egy sűrű történelmi időszakban készült, hiszen a nagy gazdasági világválságból jön ki az emberiség, majd sodródik bele az újabb világháborúban, szóval fenyegető árnyékok vannak jelen. A film nagyon érzékenyen mutatja be a gyerekkor tragédiáit, fájdalmait, igazi szívfacsaró alkotás megannyi izgalmas és érzelmes alakítással.

Ez volt a film végső jelenete:

(Forrás: PIM, Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás