promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyászol a világ: meghalt a Harry Potter sztárja
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Micahel Gambon gyerekek millióinak vált bölcs tanítójává a Harry Potter sorozatban, ahol a harmadik résztől vette át a stafétát Richard Harristől Dumbledore szerepében.

 

Meghalt Michael Gambon brit színész, akit legtöbben J. K. Rowling Harry Potter sorozatának filmadaptációiból zárhattak a szívükbe, mivel ő alakította a bölcs varázsló professzort, Albus Dumbledore-t. Gambon pályafutását mentora, a legendás Shakespeare színész/rendező Laurence Olivier segítette elindítani a 1960-as évek elején. Először színpadon kezdte, majd a televízióban és a filmiparban is megvetette lábát.

 

Legismertebb szerepei között van Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című filmje, ahol egy pszichopata maffia vezért alakít, illetve Tom Hooper A király beszéde című alkotása, ahol V. Gyögy király szerepében tűnt fel. Legismertebb szerepe mégis Dumbledore karaktere volt a Harry Potter sorozatban, akit 2004-ben vállalt el a harmadik résztől, miután Richard Harris elhunyt.Gambon 82 éves volt, csütörtökön távozott közülünk.

A családi közlemény szerint békésen hunyt el a kórházban.

Rövid életrajza: Michael John Gambon 1940. október 19-én született Dublinban, és hat éves korában családjával London Camden Townba költöztek. Az iskolai tanulmányait 15 évesen hagyta abba, hogy mérnöki tanulmányokba kezdjen, de egy amatőr színházi csoport tagjaként mindig is a színjátszás iránt érdeklődött, melyet amerikai színészek, mint Marlon Brando és James Dean, inspiráltak.

1962-ben próbát tett a nagy Shakespeare-színész, Laurence Olivier előtt, aki meghívta őt a Nemzeti Színház egyik alapító tagjaként az Old Vic színházába, olyan fiatal tehetségek mellett, mint Derek Jacobi és a szintén a Harry Potter filmekből ismerős Maggie Smith.

Gambon hírnevét az évek során színpadi munkáival építette fel, különösen 1980-as Galileo alakításával John Dexter Galileo élete című darabjában, ennek nem kis szerepe lehetett abban, hogy miután Richard Harris elhunyt a második Harry Potter film forgatása után, neki ajánlották fel Dumbledore szerepét.

A 1980-as években szélesebb körű elismerést szerzett Az éneklő detektív című televíziós sorozat főszerepével, ahol egy írót alakított, akit egy súlyos bőrbetegség gyötört, és képzelete nyújtotta számára az egyetlen menekülési lehetőséget. Ez a teljesítmény négy BAFTA-díjat hozott neki.

Gambon három Olivier-díjat és két Screen Actors Guild-díjat is nyert, melyeket olyan filmekért kapott, mint a Gosford Park és  A király beszéde. 1992-ben a Brit Birodalom parancsnokává, majd 1998-ban lovaggá ütötték a dráma területén nyújtott szolgálataiért, bár a címet sosem használta.

Gambon szemtelen személyiség volt, gyakran talált ki történeteket, és terjesztett vicces álhíreket. Például éveken keresztül egy olyan Robert De Niro aláírásával ellátott fényképet mutatott más kollégáinak, amelyet valójában maga írt alá, még mielőtt valóban találkozott volna az amerikai színésszel.

Gambon 2015-ben vonult vissza a színpadtól hosszú távú emlékezetproblémák miatt, de 2019-ig továbbra is szerepelt a filmvásznon. 2002-ben egy interjúban azt mondta, hogy a munkája miatt a világ legszerencsésebb emberánek érzi magát. Gambon 1962-ben Anne Millerrel kötött házasságot, és egy fiút neveltek fel közösen. Habár sosem váltak el hivatalosan, Gambonnak a később más kapcsolata is volt, Philippa Hart szcenikussal, aki 25 évvel volt fiatalabb nála, és két gyermekük is született.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás