promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Náci propaganda lenne a Tom és Jerry? Elborzasztó, hogy mi is ezen nőttünk fel
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ki ne ismerné a Tom és Jerry rajzfilm sorozatot, amiben a híres macska-egér páros egymást ugratva, üldözve, kicselezve rohangál fel-alá, de végül Dávid mindig fölülkerekedik szegény Góliáton, aki még akkor sem eszi meg az egeret, ha már a markában tartja? 

 

 

Természetesen mindenki, hiába beszélünk egy több mint 80 éves rajzfilm sorozatról. Nem csak azért van ez így, mert Tom és Jerry időközben a popkultúra részévé vált, és már mindenhol szembe jönnek velünk, az uzsonnás doboztól kezdve a számítógépes játékokon keresztül egészen a kutyaházig, vagy mert a mai napig készülnek az újabb sorozatok és egész estés rajzfilmek (legutóbb pont 2021-ben került moziba egy élőszereplős változat, ami nem aratott osztatlan sikert), hanem mert még a több évtizeddel ezelőtt gyártott részekkel is rendszeresen találkozhattunk gyerekkorunkban. Volt aki a Cartoon Network rajzfilm csatornára tapadt rá mindig a megfelelő idősávban, volt aki máshonnan jutott hozzá a napi adagjához.

Tomot és Jerry-t viszont az utóbbi időkben egyre több kritika éri, mondván, hogy a rajzfilm elavult életszemléletet tükröz és rasszista, vagy hogy rossz hatással van a gyerekekre ez a sok erőszak. Nos, anélkül hogy eredményt hirdetnénk, azt azért nyugodtan kijelenthetjük, hogy a rajzfilmben ábrázolt erőszak nem különösebben implicit, csetlő-botló burleszk humorba van csomagolva. Létezik, azonban egy olyan meglepő teória is, hogy Tom és Jerry nem egyszerűen rasszista és erőszakos mese, hanem egyenesen náci propaganda.

A teória szerint még az első világháború alatt a német katonák Tomoknak hívták az angolokat, míg magukat Jerry-nek becézték. A rajzfilm ugye arról szól, hogy a macska mindig el akarja kapni az egeret, de ez sosem sikerül neki, mert az egér furfangosabb, mindig kimászik a bajból és kitol vele.

Az elnevezés onnan eret, hogy az angol szlengben Tommy Atkinsnek szólították a brit hadsereg közkatonájáit, így a német katonák gyakran kiáltoztak "Tommies-t" a senki földjén, ha egy brit katonával akartak beszélni. Az első világháborúnak mindenesetre 1918-ban lett vége, míg az első Tomy és Jerry epizódot 1940-ben vetítették a mozik (igen, akkoriban még moziban lehetett nézni, a televízió épp csak elindult világhódító útjára).

A náci szót ma már olyan sok univerziális szitkoszóként használják, hogy már-már el is felejtődött a szó eredeti jelentése, ami alapvetően olyan felsőbbrendűségérzetet feltételez más népekkel szemben, ami mindent felülír. Ilyen értelemben a Tom és Jerryben nyilván nincs semmi propagandisztikus, hiszen szó sincs benne felsőbbrendűségről vagy zsidógyűlöletről. A németek természetesen magukat látták a jófiú szerepében, hiába voltak nácik. Erre persze lehetne azt mondani, hogy Jerry olyan válogatott kegyetlenségeket követ el a sorozatban, hogy az megkérdőjelezi, mennyire jó, de

Jerry nem ezért számít jónak, hanem mert mindig nyer.

Ez a gyerektörténet igazi tanulsága, hogy a jó nyer, a rossz veszít. Alapvetően erről szólt minden rész, amíg a társadalomtudósok rá nem fordították figyelő tekintetüket az ikonikus duóra. Persze ezt a teóriát tudjuk be csak holmi érdekességnek, ez még annál is komolyan vehetetlenebb, mint hogy az MGM ikonikus duójától erőszakos és rasszista lesz a gyerek.

Létezik azonban egy még viccesebb teória, ami arról szól, hogy Tom csak tetteti, hogy meg akarja enni az egeret, mivel ha erre valóban sor kerülne, fölöslegessé válna a gazdák számára, akiknek ugye az első évtizedekben mindig csak a lábát láthattuk a sorozatban.

Forrás: Wattpad

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás