promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar szótól vágódott hanyatt Amerika, orbitális döbbenet, hogy sok magyar nem is ismeri ezt a kifejezést
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szó, amely annyiszor elhangzik tőlünk nyugatra, hogy bizony nem is sejtetnénk.

Elképesztően sok tehetségkutató műsor tarolt világszerte és Magyarországon, mint például az X-Faktor vagy a Megasztár, illetve nemrég az RTL-re megérkezett a The Voice is, illetve már korábban is látható volt a műsor, de most visszatért hazánkba is. A zsűriben olyan magyarok kapta khelyet, mint Manuel, Curtis, Trokán Nóra vagy éppen Miklósa Erika. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy milyen véleményeket kapott a műsor szerte a Facebook-on.

Ám most egy másik érdekességről is megemlékezünk, hiszen sok helyen a közösséig médiában lehet arról olvasni, hogy nem értik, miért hívják a zsűritagokat coachoknak, miért egy ilyen idegen szóval nevezzük őket, és mi ennek a magyar fordítása. Nos, a válasz meglehetősen nyakatekert, és annál érdekesebb, hiszen egy magyar szóról van szó a coach kifejezés mögött. Nagy utat járt be a szó, de most úgy megérkezett Magyarországra, hogy sokan rá sem ismernek.

A coach kifejezés ugyanis a Komárom-Esztergom vármegyei Kocs község nevéből ered, vagyis az itt készített kocsik nevéből jöhet a hagyomány szerint. A kocsi szót kezdetben a lóvontatású járművekre használták, majd a négykerekű csodaszerkentyűk elterjedése után a gépjárművekre is elterjedt. Ráadásul, egy további jelentése is társul hozzá, mivel az angol nyelvben is beépült. A labdarúgásban az edző elnevezése is a fogathajtó után jött létre, ezért lett a cím coach.

Szóval a The Voiceban a coachok kapcsán jusson eszetekbe, hogy most a szó egy kicsit még jobban hazatalált. Amúgy korábban kiírtak egy versenyt a coach szó magyarítása kapcsán, akkor és ott az edző/elmeedző/üzleti edző szavak diadalmaskodtak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás