promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Leállást jelentett a Netflix, végső búcsút vesz a világ legnagyobb streamingszolgáltatója
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Netflix közölte, hogy itt a vége.

A Netflix a világ legnagyobb streamingszolgáltatója, aminek 2023. második negyedévében már világszerte 238 millió előfizetője volt. A vállalatot még 1997-ben alapították, akkor még DVD-kölcsönzéssel és árusítással foglalkoztak, és futárcégeken keresztül szállították a lemezeket. A DVD-s postaszolgálat azonban nem működött úgy, ahogy Reed Hastings és Marc Randolph az alapításkor várták, így aztán 2007-ben elindították a streaminget, amivel 2010-ben betörtek a nemzetközi piacra is - először Kanadában, Latin-Amerikában, és a Karib-térségben.

2012-ben a Lilyhammer című sorozattal vette kezdetét a saját sorozatok, filmek készítésének korszaka, azóta pedig már megszámlálhatatlan mennyiségű, saját gyártású Netflix-tartalom készült.


Azonban a vállalat most 26 évvel később a leállás mellett döntött, de persze nem arról van szó, hogy a teljes szolgáltatásuk megszűnik, csupán elengedik azt, amivel elkezdték: megszüntetik a postázós DVD-részlegüket, és

az utolsó lemezeket szeptember 29-én fogják kiszállítani.

A Collider azt írja, hogy a Netflix 1998 és 2023 között több mint 5 milliárd DVD-t és Blu-rayt szállított ki az előfizetőknek. Ez ugyan egy nagy számnak tűnik, de valójában közel sem hozott neki akkora bevételt az elmúlt 25 évben, mint amit a streaming. 2022-ben 145,7 millió dollárt termelt, ami a Netflix teljes bevételének mindössze a 0,5 százaléka volt.

A Netflix társ-vezérigazgatója, Ted Sarandos egy közleményben így búcsúzott a DVD-kölcsönzős korszaktól:

„Egy hihetetlen 25 éves kaland után úgy döntöttünk, hogy ebben az évben lehúzzuk a DVD.com rolóját. A célunk mindig is az volt, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsuk az előfizetőink számára, de ahogy ez az üzletág egyre csak zsugorodik, egyre nehezebb a dolgunk is ezen a téren. Szóval még időben szeretnénk abbahagyni, így az utolsó lemezeket 2023. szeptember 29-én szállítjuk ki. […] Felhasználóink kezdettől fogva imádták, hogy van ez a lehetőség és részükről a kontroll, amit direct-to-consumer szórakoztatási modell kínált: a széles kínálat és a mód arra, hogy egész sorozatokat ledaráljanak. […] Nagy kiváltság ez számunkra, hogy ilyen hosszú időn keresztül nyújthattunk filmekben gazdag estéket a DVD-s felhasználóinknak, büszkék vagyunk arra, amit az alkalmazottaink elértek, és nagy izgalommal folytatjuk tovább a rajongóink szórakoztatását az előttünk álló években. Bárkinek, aki DVD-t rendelt és várta a postát a vörös borítékkal: köszönjük!”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás