promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mégis Gesztesi Károly lesz Shrek hangja az új mozifilmben?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gyerekei döntöttek arról, hogy újra Gesztesi Károly legyen-e Shrek hangja az új részben.

Több, mint 3 éve már, hogy Gesztesi Károly meghalt, akihez oly sok színpadi-, filmes-, és szinkronszerep fűződik - utóbbiak közül is a leghíresebb Shrek, az ogre karaktere. Gesztesi Károly összesen hat filmben szinkronizálta a DreamWorks animációs filmjeinek legendás figuráját (a négy mozifilmen kívül a Shrekből az angyal című karácsonyi rövidfilmben, illetve a Félelem és Shrekketés című halloweeni különkiadásban).

Mióta a stúdió bejelentette, hogy elkészíti a Shrek 5. részét, a rajongók azt találgatják, hogy ki veheti majd át a karakter szinkronizálását Gesztesi után. A legtöbben azt gyanítják, hogy Szabó Győző kapja ezt a feladatot, hiszen Gesztesi Károly után ő volt a magyar hangja Sullivannek is a Szörnyszakik című sorozatban, ami a Pixar Szörny RT-jének folytatásaként készült el.

Természetesen a rajongók többsége el sem tudja képzelni más hanggal Shreket, és létezik egy olyan, mesterséges intelligenciával működő technológia, amivel továbbra is Gesztesi maradhatna az ogre hangja. Ezzel kapcsolatban egy kis stúdió megkereste Liptai Claudiát és lányát, Pankát, hogy engedélyeznék-e ezt.

„Írtak egy levelet Pankának, hogy lesz az ötödik Shrek, és hogy mit szólnánk hozzá, ha a mesterséges intelligencia segítségével megszólaltatnák… Merthogy nem tudják elképzelni, hogy más legyen a hangja, mint a Karcsié. De persze, ez egy nagyon drága technológia”

- mesélte az 1Kanapén című műsorában Claudia, aki lányával rögtön visszautasították ezt, mert szerintük egy hazugság lenne.

Gesztesi Károly többi gyermeke egyáltalán nem kapott ilyen megkeresést, de ők sem járulnának hozzá ahhoz, hogy mesterséges intelligencia segítségével visszahozzák az édesapjukat, mert azzal túl sok sebet tépnének fel bennük. Márkó és Máté is egyetértett abban, hogy ez túlságosan felkavaró lenne a családnak.

A Blikk megkereste Kerekes József színművészt, aki Szamár hangját adja a Shrek-filmekben: véleménye szerint olyan messze van még a film bemutatója, hogy korai lenne tárgyalni a szinkronmunkáról; mindenesetre eléggé meglepte, hogy egyáltalán felmerült ez a terv.

Ettől függetlenül nem kizárt, hogy idővel Magyarországon is alkalmazni fogják ezt a technológiát a szinkronizálásához - és ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy már elhunyt színész hangját akarják újra alkotni. James Earl Jone például úgy "szinkronizálta" az Obi-Wan Kenobi sorozatban Darth Vadert, hogy valójában már nem is ő csinálta. Egy mesterséges intelligencia tanulmányozta, betáplálta magának a színész hangját és beszédstílusát, és úgy alkotta meg a Sötét Nagyúr hangját.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás