promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az ukránok feltámaszthatják Gesztesi Károlyt, ha az örökösei úgy döntenek
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gesztesi Károly a Shrek 5. részében is kedvenc ogrénk hangja lehet. Hogy lehetséges ez?

2022 nyarának elején debütált az Obi-Wan Kenobi sorozat a Disney+-on, amiben ismét James Earl Jones hangján szólalt meg eredeti nyelven a rettegett Sith Nagyúr, Darth Vader. Persze mindezt az afroamerikai színész közreműködése nélkül, hiszen a 91 éves Jones már visszavonult a színészettől, viszont a karakter hangjának jogair átruházta a stúdióra, illetve a Respeecher nevű ukrán cégnek, akik a mesterséges intelligencia és archív felvételek segítésével megalkották James Earl Jones hangját, hogy Vader ugyanazon a félelmetes orgánumon szólalhasson meg a sorozatban.

Nemrég egy rajongó kérésére ugyanezt megalkották Kránitz Lajos hangjával is. Akik magyar szinkronnal nézték az Obi-Wan Kenobit, minden bizonnyal nem voltak megelégedve Darth Vader magyarhangjával, akit ugyanaz a Horányi László szinkrozinált, aki a Lázadók sorozatban, és a Zsivány Egyesben is. A Respeecher-nek köszönhetően viszont most meghallgathatjuk, hogyan hangzott volna Kránitz Lajos hangján az a mondat például, hogy

„Kenobi már a markunkban van”.

A 2005-ben elhunyt színész többször is kölcsönözte Darth Vader hangját, először A Birodalom visszavág-ban és A Jedi visszatér-ben, majd A Sithek bosszújában is. Előtte pedig Hollósi Frigyes hangján szólalt meg magyarul a Sith Nagyúr. Nélkülük el sem tudtuk volna képzelni Darth Vadert, hiszen ugyanúgy összeforrt a nevük a karakterrel, mint James Earl Jones-é. Viszont egyikük sincs már köztünk, így muszáj volt találni egy harmadik szinkronhangot; így esett a választás Horányi Lászlóra.

Egy lelkes és ugyancsak elégedetlen magyar rajongó egyébként kijavította már korábban Vader hangját; igaz, itt továbbra is Horányi hallható, csak jelentősen eltorzított hanggal. Az alábbi videóban hallhatjátok a különbséget az eredeti és a javított verzió között, amihez hozzátartozik az is, hogy míg a sorozatból valamiért kifelejtődött Vader légzéshangja, addig a javítottban már az is benne van.

A Respeecher-nek köszönhetően most teljesen új kapuk nyílhatnak meg a magyar szinkronvilágban is. Kránitz Lajos hangjának feltámasztása után felmerült a kérdés, hogy vajon Gesztesi Károllyal is meg tudnák-e ugyanezt csinálni. A színész 2020 januárjában hunyt el, emiatt már a Disney+-on bemutatott Szörnyszakik című animációs sorozatban sem tudta szinkronizálni Sullivan-t, Szabó Győző vette át a karaktert. Valószínűleg Shrek esetében is így történne, hiszen a Dreamworks már dolgozik a széria 5. részén.

Persze bárki is venné át Gesztesi Károly helyét, sehogy sem lenne jó választás, hiszen Gesztesi egyenlő Shrekkel; ez nem kérdés. Persze van rá esély, hogy továbbra is a színész hangján szólaljon meg magyarul mindannyiunk kedvenc ogréja, ugyanis ha az örökösei beleegyeznek, akkor az ukrán cég korábbi felvételek segítségével fel tudják támasztani az ő hangját is.

Erről a 24.hu készített egy videós anyagot, hogy ez pontosan hogy is tudna megvalósulni. Ezt a videót alább nézhetitek meg:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás