promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen magyar rajzfilmkarakterről emlékeztek meg Amerika egyik legnépszerűbb tévéműsorában és még az egyik híres énekesünk neve is elhangzott
Borítókép:  Youtube - southpark
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Comedy Central egyik műsorát nézve döbbenetes dolog ütötte meg a fülemet. Egy igazi magyarországi jelkép hangzott el egy sorozatban, ahol semmi keresnivalója nem volt.

A sorozat, amit éppen néztem, a South Park című amerikai animációs tévésorozat volt, amelyet Trey Parker és Matt Stone alkotott. Mit kell tudni erről a sorozatról? Az első epizódja 1997-ben került adásba, és azóta is hatalmas népszerűségnek örvend világszerte. A sorozat karakteres animációs stílusa, szatirikus humorral és társadalmi kommentárokkal teli sztorijai révén vált ismertté.

A cselekmény középpontjában a Colorado államban található kitalált kisváros, South Park lakói állnak. A sorozat az ott élő gyermekek és a felnőttek mindennapjait követi nyomon, miközben számtalan abszurd és humoros esemény történik velük. A gyerekek központi csoportja, Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman és Kenny McCormick, akik rendszeresen komikus helyzetekbe kerülnek, és válaszokat keresnek a gyerekkorukat és a világot érintő kérdéseikre.

Az egyik legmeghatározóbb jellemzője a sorozatnak az aktuális társadalmi és politikai események élénk és gyakran meglehetősen kontroverziális parodizálása. A South Park az elkötelezett kritika és a provokatív humor tökéletes egyvelege. Gyakran feszegeti a határokat és belemennek olyan témákba is, amelyek más animációs sorozatoktól (vagy akár élőszereplős műsoroktól is) távol állnak. Az epizódokban gyakran szerepelnek híres hírességek, politikusok és közszereplők, akik a valóságban is aktuálisak vagy vitatottak, tehát naprakészen követi a jelenkor eseményeit.

Az egyik részben azonban különös név hangzott el: Mézga Géza. A sorozat 2. epizódjának 11. részében, A Planeárium (igen, ez a pontos címe) a gyerekek a plafonra vetített csillagképeket fürkészik, amikor megjelenik egy formáció és az előadásvezető azt mondja: ez pedig Mézga Géza.

Nagyot dobbant a szívem, mennyire magyar is ez, viszont kiderült, hogy ezt csak a fordításban jelenítették meg így, az eredeti epizódban Roger Ebert szerepelt, aki egy amerikai filmkritikus és többször is élesen bírálta a sorozatot.

A Mézga család egyébként az 1960-as évektől kezdve az egyik legnépszerűbb műsor volt nemcsak Magyarországon. Több országban is hatalmas sikerrel vetítették: Németországban, Kubában, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban és Szlovákiában is hatalmas rajongótábora volt.

Másik magyar utalás is volt ebben az epizódban: Amikor a Planetáriumban bulit akarnak tartani, akkor az egyik sztárfellépőként Kozsót említik meg, aki Magyarország szintén emblematikus figurája. Kis emlékezetfrissítés, bár kizárt, hogy lenne ember, aki nem emlékszik. Ámokfutók: Szomorú szamuráj? Ugye, hogy neked is megszólalt a füledben? Erre lehetett igazán bulizni, szóval nem csodálom, hogy egy Planetáriumpartinál rá esett a választás.

Ide a végére gondolkoztam, hogy ennek a klippjét, vagy a Mézga család első epizódját tegyem be, végül az utóbbi nyert:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás