promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő időjárás – vér hullott az égből, furcsaság vagy tudomány?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Horrorfilmek kedvenc kelléke a mindent beborító vér. Ha azt mondanám ez bármikor megtörténhet itthon is?

A véreső amióta világ a világ, és feljegyezték ezt a furcsa időjárási jelenséget az emberek félnek a vörös színű esőtől, nem csak keleten vagy Amerikában, de Európában is, többek között Magyarországon például a 18. század elején.

A véres eső olyan jelenség, amelyben a vér eső formájában hull az égből. Az eseteket Homérosz Iliásza óta jegyezték fel, amely körülbelül ie 8. századi. A 17. század előtt általában azt hitték, hogy az eső valójában vér és rendkívül rossz ómennek tartották, ha „vér” hullik az égből.

A "véreső" kifejezést a sivatagokból homokot szállító esőre szokták használni. Amikor esik az eső, vöröses színűnek tűnik, és amikor megszárad, vékony porréteget hagy maga után, amely piros is lehet, innen származik a kicsit drasztikus név. Nagyobb véresőzések képesek házak, autók és kerti bútorok teljes vöröses bevonására.

Azonban egyes híres véresőzések tudományos okát a Trentepohlia zöld mikroalgák légi spóráinak tulajdonították, mint például a 2012.-es keralai véresőnél is. Vannak ennél szomorúbb okai is a véresőnek, ugyanis a 2018-as szibériai vörös esőzést vegyi anyag okozta. A kohászati üzem udvarán felhalmozott vasoxidot felkapta a szél és az a csapadékkal keveredve vörös esőcseppeket hozott létre. A fenti viszonylag egyszerű és ésszerű magyarázatok mellett vannak olyanok is, mint például, hogy a véresőt beteg lepkék anyagcseretermékei okozzák.

Mindenesetre kortól és kultúrától függetlenül rettegtek ettől a szélsőséges időjárási anomáliától, okkal estek pánikba az emberek, ha vérszerű eső hullott a fejükre és számtalan babonát kötöttek a jelenséghez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás