promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milliók előtt hangzott el a magyar televízióban, csoda, hogy nem vágták ki
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bejárta a világot, ami a magyar televízióban történt.

Hazai tévétörténelmi pillanat történt 1965-ben. 58 évvel ezelőtt, június 9-én koncertezett nálunk a legendás trombitás, Louis Armstrong. Persze majdnem nem valósult meg a fellépés, ugyanis a jazz apostola az európai körútja során járt Csehszlovákiában, Bulgáriában, Jugoszláviában, és Romániában is, de Magyarországra nem jött el. Emiatt persze kérdőre is vonták az országos rendezvényszervező irodát, és talán ennek hatására is dönthetett úgy a művész, hogy egy napra megszakította a svédországi turnéját csak azért, hogy ide utazzon hozzánk.

Louis Armstrong Brüsszelben szállt fel a repülőgépre, ahol a Magyar Televíziót az a megtiszteltetés érte, hogy interjút készíthetett vele a fedélzeten. A beszélgetést az egyik légiutas-kísérő vezette, aki többek között arról kérdezte a zenészt, hogy "mit szól hozzá, hogy több mint 80 ezer ember lesz ott az esti koncerten". Louis Armstrong elmosolyodott a kérdésen, majd azt válaszolta, hogy neki teljesen mindegy, hányan vannak, majd felidézte a ghánai fellépését, ahol 100 ezer embernek játszott.

A trombitás és felesége a landolás után rögtön beszállt egy Plymouth Valiantba, és a Népstadionba indultak - ez az autó egyébként ritkaságszámba ment Budapesten, az IBUSZ-tól kölcsönzözték a szervezők. Mint később kiderült, napi öt dollárért bérelhettek volna Volgát, Peugeot-ot, vagy Simca-t, de a szervezők megadták a módját, hiszen mégiscsak Louis Armstrong-ról volt szó, és inkább 10 dollárért szereztek egy Plymouth-ot.


A felejthetetlen koncert után a világsztár a szállodába ment, ahol vacsora közben újabb interjút adott - ezúttal Vitray Tamásnak, akitől egy népműves kulacsot kapott ajándékba, benne jóféle tokaji aszúval. A beszélgetés során a trombitás elmesélte, hogy bár állandóan úton van, ő bárhol el tud aludni, így nem érzi magát fáradtnak. Azt is elmondta, a feleségét abban a lokálban ismerte meg táncosnőként, ahol ő is fellépett esténként.

Az interjú során előkerült a kérdés, hogy mit szól a Beatles szárnyalásához.

„A feleségem megvette a lemezüket, neki tetszik. Aranyos fiúk”

- mondta Armstrong, mire az újságíró visszakérdezett, hogy a zenéjükről mi a véleménye; erre a zenész:

„Hát Istenem, ez már megint más dolog”.

Persze nem ez volt a legemlékezetesebb kijelentése a magyarországi látogatása során: még a repülőgépes interjúja során olyasmit mondott, amiről azóta is azt mondják, hogy csoda, hogy bent maradt a Magyar Televízió összeállításában, ugyanis a legendás művész azt mondta:

„Mindenkit magammal vinnék szívem szerint, az egész közönséget”.

Az 1965-ös archív felvételek alább nézhetők meg:

(forrás: Újságmúzeum)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás