promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarok százezrei tévhitben ették ezt ezt az ételt mit sem sejtve, de a vasárnapi ebéd előtt most kiderül az igazság - róla nevezték el az Újházi tyúkhúslevest
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Biztos, hogy nagyon sokan rosszul ismerték eddig a név eredetét.

Néha már annyira beilleszkedik a nyelvünkbe egy-egy fogalom vagy kifejezés, hogy nem is gondolnánk, hogy ezeknek a kifejezéseknek az eredete hova is vezethető vissza, pedig néha igazán meghökkentő történeteket kaphatunk, de ha nem is meglepő a történet, akkor is csodálatos, új megközelítéshezekhez juthatunk. Amelyek egy időre tuti, hogy átformálják a gondolkodásunkat, és befogadóvá tesznek minket az újdonságok felé.

Vajon ki vagy mi az Újházi tyúkhúsleves névadója, azé a az ételé, amely vasárnaponként nagyon sok magyar család asztalára kerül rendszeresen?

Sokan azt gondolják, hogy a név egy település nevéből jöhet, és ha a fórumokat böngésszük, bizony ez a megközelítés nagyon sokszor előjön. Pedig az igazság ettől nagyon messze van, hiszen egy korábbi magyar színészről kapta a nevét, akit Újházy Edének hívtak, 1841-ben született Debrecenben, majd 1914-ben hunyt el a magyar fővárosban. Magyar színész volt, a realista színjátszás egyik úttörőjeként tartjuk számon.

A Színiakadémia tanára volt hosszú évekig, sőt, 1908-ban Vaskoronarendet vehetett át I. Ferenc Józseftől.

A leves nevének eredete oda vezethető vissza, hogy Újházy Ede többször is mesélt a tökéletes, számára kedvelt húsleves receptjéről, a főszakács pedig figyelt rá, és elkészítette ezt az ételt. Újházy azt mondta, hogy ő tyúkdarabokkal, aprólékokkal, jóféle fehér húsdarabkákkal, tésztával és megfelelő zöldséggel párolt leves kedvelője. A főszakács pedig lassan, de biztosan finomította később a receptet. Mindez pedig a budapesti városligeti Wampetics Étteremben történt még a 19. század végén.

Újházy Edéről pedig ebben a videóban is láthattok képet:

(Forrás: Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás