promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világszenzáció az Oktogonnál, a budapestieknek fogalmuk sincs, hogy miért olyan különleges ez az épület
Borítókép:  google.com (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Izgalmas titkot rejt az Oktogonnál található, ikonikus épület, ami mellett naponta rengetegen elmennek.

Budapest egy csodálatos és különlegességekkel teli város, joggal lehetünk büszkék rá, a turistákat is pillanatok alatt elvarázsolja a szépségével. Érdekes módon akik itt élnek, azok sokszor még csak nem is sejtik, hogy egyes ikonikus épületek, helyek milyen titkokat rejtenek, pedig szinte hemzseg az ilyenektől az egész főváros – vannak, amik mellett naponta akár milliók is elmennek szó nélkül.

Akik jártak már a 4-es 6-os villamos vonalán az Oktogonon, azok minden bizonnyal észrevették már azt a figyelemfelkeltő, helyenként díszes, hatalmas épületet, ami a Teréz körút 13. címen található. Mondhatjuk, hogy egy kicsit kilóg a sorból a stílusával, de ez egyáltalán nem baj, hiszen csak karakteresebbé teszi a környéket – de sokan nem ismerik ennek az építménynek a történetét.

Batthyány Géza gróf annak idején Firenzében járt, és teljesen megbabonázta őt a Palazzo Strozzi szépsége, ezért elhatározta, hogy felépítteti Pesten a kicsinyített hasonmását. A feladatra felkérte a korszak sztárépítészét, Hauszmann Alajost, aki annyira nem volt oda az ötletért, de végül elvállalta, és a gróf kérésére tiszteletteljesen lekoppintotta az épület homlokzatát – de az enteriőrök már az ő fejéből pattantak ki.

Az épület 1885-ben készült el, sokan csak Batthyány-palotaként ismerik.

Ezek után valószínűleg máshogy fogunk tekinteni erre az építményre, hiszen igazi világszenzációról van szó, még maguk az olaszok is sokszor megnézik maguknak, hogy lássák, mennyire sikerült reprodukálni a Palazzo Strozzit, amit amúgy Benedetto da Maiano tervezett – itt lehet róla megnézni egy videót, hogy összehasonlíthassuk a kicsinyített magyar másával:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás