promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A hegy gyomra gigantikus dolgot rejtett, tátott szájjal álltak a tudósok a világ legnagyobb felfedezése előtt
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ legnagyobb felfedezése lett, pedig első blikkre nem is látszódott, hogy mit rejt a sűrű és buja növényzet.

A világ legnagyobb felfedezései sokszor hegyekhez kapcsolódnak, amelyeket már nagyon benőtt a sűrű növényzet, és persze így az évszázadok vagy akár évezredek pora, földtakarója is. Ez a folyamat ugyanaz, mint amikor a kertben benő valamit a nagy gaz, csak éppen százszorosa, ezerszerese, tízezerszerese annak. És persze rengeteg idő, amelyet fel sem tudunk fogni. Ilyen, elsőre hegynek tűnő dolog volt például Kínában is egy-egy piramis.

És ilyen nagy felfedezés volt az is, amikor a világ egyik csodáját megtalálták Törökországban, méghozzá Epheszoszban, amely egy nagyon régi görög település volt Kis-Ázsiában, török néven ma Efesnek hívják. Egykor a világ egyik legnagyobb városa volt, lakóinak száma a fél milliót is meghaladta, így talán nem is meglepetés, hogy gigantikus épületek álltak egykor a városban, mint például az epheszoszi színház, amely közel 25 ezer embert is képes befogadni.

A város amúgy az első században élte a fénykorát, ekkor duzzadt fel ekkorára a lakossága.

Epheszosz legnagyobb csodája a színház, ahol egykor népgyűléseket is tartottak, egy hegy gyomrából vájták ki a nézőteret. Még a színpadja is háromszintes volt, sőt, a korok nagy tanúja még egy összecsapást is megért a falai között. Később a színház állapota nagyon leromlott, mivel a lakosság a köveket elhordta, és ebből építették fel házaik egy részét is.

A színház épülete amúgy később a várost védő erődítmény része lett, majd a rengeteg földrengés komolyan elpusztította. A színházat végül az első világháború előtt találták meg a tudósok és a szakértők, majd ekkor kezdődött a feltárás és a restauráció is. A színház elképesztő látványt nyújt a mai napig a maga gigantikusságában. A feltárás amúgy közel 80 évig tartott.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás