promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyar rajzfilmgurut Oscar-díjra jelölték, és európai Walt Disney-ként tisztelték, itthon mégis elfeledték a nevét
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyar származású művész Európa legnagyobb hatású alkotója volt, itthon mégis kevesen ismerik a nevét.

Magyarország nagyon sok tehetséget adott a világnak, a tudomány és a művészetek területén egyaránt. Sajnos a páratlan karriert befutó honfitársaink közül sokan szülőföldjüktől távol tudták csak kibontakoztatni a bennük rejlő talentumot, az általuk elért sikereket azonban mi is szeretjük a magunkénak érezni. A 20. században akadt egy olyan alkotónk, akinek a zsenialitását nem csupán Európa, de az egész világ elismerte, hazánkban mára mégis elfeledték a nevét és csupán nagyon kevesen vannak, akik még emlékeznek rá.

1912-ben, Pesterzsébeten Halász János néven látta meg a napvilágot újságíró édesapa és balerina édesanya gyermekeként a majdani rajzfilmguru, aki később John Halas néven örökre beírta magát a filmtörténelem nagykönyvébe. Egészen fiatal korától kezdve látszott, hogy nagyon ügyesen rajzol, így szülői segítséggel korán megkapta a lehetőséget, hogy az Est lapok illusztrátoraként kibontakoztathassa tehetségét.

17 évesen már Párizsban találhattuk, ahol rövid ideig címfestőként dolgozott, majd hazatérve megismerte a híres grafikust, Bortnyik Sándort és rajta keresztül a később George Pal néven Oscar-díjjal elismert, Pál Györgyöt. Innentől kezdve nem volt visszaút, ezek a sorsszerű találkozások is megerősíthették abban, hogy neki a filmes szakmán belül kell megtalálnia a számításait. 1936-ban 24 évesen végleg elhagyta az országot és Angliába költözött, ahol megtalálta élete szerelmét és hamarosan beindította karrierjét is.

Egy kisfilmhez kapcsolódó munka miatt utazott a szigetországba, ahol grafikusként kezdett dolgozni. Munkája révén ismerte meg nagy szerelmét, a rajzolóként dolgozó fiatal Joy Batchelort, akivel nemsokára össze is házasodtak, 1940-ben pedig együtt létrehozták a Halas-Batchelor rajzfilmstúdiót, amely hamarosan Európa legnagyobb, ünnepelt stúdiójává vált.

A II. világháború alatt náciellenes propaganda filmeket készítettek, majd 1954-ben végre elkészíthették George Orwell Állatfarm című regénye alapján legendás rajzfilmjüket, amely több tekintetben is mérföldkőnek számított. Ez volt Európa első egész estés rajzfilmje, amely nem kevesebb, mint 250 ezer fázisrajzból állt össze. Az elsősorban felnőtteknek szánt alkotás egy csapásra világhírűvé tette alkotóját, akit a későbbiekben nem véletlenül neveztek az európai Walt Disneynek.

Ők voltak az első sztereó rajzfilm megalkotói, Automania 2000 című alkotásukat pedig 1963-ban Oscar-díjra jelölték. Sokáig ő töltötte be a Nemzetközi Animációs Filmszövetség elnöki tisztségét és elhivatottságát jól mutatja, hogy 12 könyvet írt ebben a témában.

Magyarságát soha nem felejtette el, befutott sztárként is sokszor hazalátogatott és tanítványa is volt hazánkból. Rengeteg híres rajongója volt, Winston Churchill már a kezdetektől fogva nagyra becsülte a munkáját, mint ahogy az sem véletlen, hogy II. Erzsébet királynő nemesi címmel tüntette ki. Neve és stúdiójuk ma is jól ismert a szigetországban és Európa szerte, sajnos azonban itthon kevesen vannak, akik hallották hírét ennek a páratlanul tehetséges rajzfilmes zseninek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás