promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Akkor és most: így néznek ki 20 év után A Gyűrűk Ura szereplői
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megmutatjuk, hogy 20 év alatt mennyit változtak A Gyűrűk Ura szereplői.

Idén 20 éve mutatták be az amerikai mozikban minden idők egyik legsikeresebb mozifilmjét, A Gyűrúk Ura-trilógia befejező részét, A király visszatér-t. Ez volt a filmtörténelem második produkciója, ami átlépte az 1 milliárd dolláros bevételt, emellett az 1959-es Ben Hur, valamint James Cameron Titanic-ja után ez volt a harmadik olyan filmalkotás, amit 11 Oscar-díjjal jutalmaztak - köztük a legjobb filmért járó aranyszoborral is, amit azelőtt fantasy még sosem kapott meg, és azóta is csak a 2017-es A víz érintése tudta ezt megismételni.

Alább megmutatjuk, hogy ezalatt a 20 év alatt mennyit változtak a film főszereplői, ugyanakkor azt is eláruljuk, hogy melyik színésszel mi történt azóta a filmes világban!

Akkor és most Zsákos Frodo - Elijah Wood

Bár legismertebb szerepe A Gyűrűk Urához köthető, karrierje jóval Peter Jackson-filmtrilógiája előtt indult el. 8 évesen egy rövid szerepben láthattuk a Vissza a jövőbe 2. részében, pár évvel később pedig már címszerepet kapott a Huckleberry Finn kalandjai-ban, illetve a Világgá mentem-ben - utóbbiban Bruce Wilisszel együtt játszott.

Mikor elterjedt a híre, hogy Peter Jackson filmet készít Tolkien regényeiből, Elijah Wood elment egy jelmezkölcsönzőbe és videóra vette magát Frodónak öltözve, majd elküldte Jacksonnak azzal az üzenettel, hogy imádja Tolkien könyveit. Közel 10 évvel a trilógia után visszatért egy rövid időre Középföldére, mikor leforgatták A hobbit-trilógiát.

Az elmúlt 10 évben olyan filmekben láthattuk, mint az Open Windows, a Grand Piano, Az utolsó boszorkányvadász, a Come to Daddy, vagy a Ted Bundy-ról szóló No Man of God című életrajzi alkotásban. Szerepelt a Summer Camp Island tévésorozatban, illetve a hangját adta nemcsak a Lego Dimensions nevű videojátékban, hanem a Star Wars: Ellenállás-ban is.

 

(Fotó: Profimedia)

Akkor és most Gandalf - Ian McKellen

Ian McKellen előbb volt színházi színész, mint filmes. Először a 60-as években kapott néhány szerepet, de az 1979-es Macbeth volt az első komolyabb felkérése. 1984-ben elutasított egy elég nagy szerepet, amiért akár Oscar-díjat is kaphatott volna: az Amadeus filmadaptációjában lett volna Antonio Salieri, McKellen azonban nemet mondott erre.

Kevesen tudják, de egyszer a Führert is játszotta a Hitler végő döntése - A háború küszöbén című életrajzi tv-filmben.

A 2000-es évek elején vállalta el Magneto szerepét az X-men: A kívülállók-ban, és utána még évekig vissza-visszatért a szerephez. Bár ez is eléggé meghatározó volt az életében, mégis Gandalf volt az, aki karrierje csúcspontját jelentette. A színész összesen 6 filmben játszotta el Középfölde mágusát, és azóta is arra vágyik, hogy A Gyűrűk Ura-, és A hobbit-trilógiák után még egyszer újra felvegye a süveget és kezébe vegye a botot.

Az elmúlt években olyan filmekben láthattuk, mint a Mr. Holmes, A szépség és a szörnyeteg élőszereplős változata, A hazugság művészete, vagy a Macskák.

 

(Fotó: Profimedia)

Akkor és most Aragorn - Viggo Mortensen

A színész karrierje A kis szemtanú-val és a Miami Vice-szal kezdődött, a 90-es években pedig olyan befutott sztárokkal együtt szerepelhetett, mint Liam Neeson, Wesley Snipes, Sylvester Stallone, és Michael Douglas.

Pályafutása csúcsát akkor érte el, mikor megkapta Aragorn szerepét A Gyűrűk Ura-filmekben, utána viszont nem nagyon szerepelt széleskörben ismert produkciókban - egyedül a Zöld könyv ért el említésre méltó sikert. Legutóbb A jövő bűnei-ben, és A tizenhármak-ban játszott.

Karrierje során eddig háromszor jelölték Golden Globe-re és Oscar-díjra (Gyilkos ígéretek, Captain Fantastic, Zöld könyv), de mindig üres kézzel távozott a gálákról.

 

(Fotó: Profimedia)

Akkor és most Legolas - Orlando Bloom

Orlando Bloom színészi karrierjét 5 évig epizódszerepek, pár perces felbukkanások jellemezték, aztán 1999-ben megkapta Legolas szerepét A Gyűrűk Urában, majd később visszatérhetett A hobbit-trilógia 2. és 3. részében is.

A két trilógia között is számos blockbusterben, sikerfilmben láthattuk: A sólyom végveszélyben után pályafutása másik meghatározó szerepét is megkapta A Karib-tenger kalózai-ban; a széria 4 filmjében Will Turnert alakította.

Természetesen ott volt még neki a Mennyei királyság és a Trója is, mostanában pedig A helyőrség-ben, az Időtlen szerelem-ben láthattuk; idén pedig érkezik a Wizards! című vígjáték.

 

(Fotó: Profimedia)

Akkor és most Gimli - John Rhys-Davies

Bár az Egyesült Királyságban többször megjelent a televíziókban a 1970-es évek elején, az ő népszerűségét a I. Claudius című sorozat hozta meg, amiben Naevius Sutorius Macro-t alakította. Később az Indiana Jones-széria két epizódjában is szerepelt (nemsokára az Indiana Jones és a sors tárcsájában láthatjuk őt - a szerk.), majd megkapta Gimli szerepét.

Ezek után kisebb és nagyobb szerepeket vállalt különféle filmekben és sorozatokban, 2022-ben pedig hazánkba is ellátogatott,

mikor részt vett az első Budapest Comic Con-on.

 

(Fotó: Profimedia)

Akkor és most Arwen - Liv Tyler

Miután egy év után megunta a modellkedést, a színészkedés felé vette az irányt, és 1994-ben meg is kapta az első szerepét a Csend fogságában című krimiben, amiben Richard Dreyfuss és Linda Hamilton oldalán játszott. Az igazi áttörést az Armageddon hozta meg neki, ezt követően egymás után kapta a felkéréseket - ekkor kapta meg Arwen szerepét is.

A Gyűrűk Ura után pár évnyi szünetet tartott, majd visszatért a The Strangers című horrorfilmmel, amit a Marvel Filmes Univerzumhoz tartozó A hihetetlen Hulk követett.

2019-ben láthattuk Brad Pittel az Út a csillagokba című filmben, majd 2020-tól a 911-Texas című sorozatban játszott főszerepet.

 

(Fotó: Profimedia)

Akkor és most Samu - Sean Astin

14 évesen kapta meg első igazi filmszerepét a Steven Spielberg-Chris Colombus forgatókönyvíró-páros nevével jelzett Kincsvadászok című kalandfilmben, ami nemcsak Astint tette híressé, hanem a fiatal Josh Brolin is ebben a produkcióban debütált.

A Gyűrűk Ura: A király visszatér-ben nyújtott teljesítménye annyira lenyűgözte a szakmabelieket, hogy megnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Saturn Award-ot, illetve díjat kapott a Las Vegasi, a Utahi, a Seattle-i és Phoenexi Filmkritikusok Szövetségétől is.

Ezt követően két Adam Sandler-vígjátékban is szerepelt (Az 50 első randi, Távkapcs), láthattuk a 24-ben, a Monk-ban, A nevem Earl-ben, és az N.C.I.S-ben, majd később a Stranger Things-ben is, mint Bob Newby megformálóját.

 

(Fotó: Profimedia)

Akkor és most Boromir - Sean Bean

Karrierje a 80-as évek második felében indult be. Első mozifilmjében, a Viharos Hétfőben olyan nagy nevekkel dolgozhatott együtt, mint Melanie Griffith, Sting és Tommy Lee Jones. A Gyűrűk Urában ő játszotta Boromirt, Gondor helytartója elsőszülött fiát, majd szerepet kapott többek között a Trójában, és A nemzet aranyában is.

Sean Bean-t sokan, mint a legtöbb filmjében meghalt színészként ismerik, hiszen sok olyan szerepet kapott, amiben tragikus véget ért a karrierje útja.

Ugyanígy volt a Trónok harca sorozatban is, amiben Ned Stark-ot játszotta. Az elmúlt években nem nagyon szerepelt említésre méltó produkciókban - leszámítva a Snowpiercer: Túlélők viadalát.

 

(Fotó: Profimedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás