promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországot olyan névvel illetik egy világhírű amerikai sorozatban, amelyre nincs példa a filmtörténelemben
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bárhol belefuthatunk véletlenül valami olyanba, ami Hungary.

Magyraok ott voltak már Hollywood alapításánál is, így egyáltalán nem meglepő, hogy a Hungary kifejezés vagy magyar nevek nagyon sok szériában feltűnnek, mondhatjuk úgy is, hogy ezek visszatérő toposzok. Kifejezhetnek valamit, egyfajta viselkedést is, vagy bármi mást. A YouTube-on és a TikTok-on számtalan olyan válogatásvideóba botolhatunk, amelyek érdekes részleteket ragadnak ki egyes szériák egyes epizódjaiból.

Például a South Parkból vagy éppen a Simpsons család mindennapjaiból.

Ám van egy másik sorozat, amelyben ugyan kevés utalás van Magyarországra, mégis van egy, ami meglehetősen izgalmas. Ez a széria a Disney+ kínálatában most is elérhető Futurama nevű sorozat. A sztori Philip J. Fry életéről szól, aki bizony 1999-ben úgy hibernálja magát 1000 esztendőre, hogy csak 2999-ben ébrendjen fel. Az a világ, ahol felkel pedig már nem az, amit korábban megszokott.

Amúgy a Futurama, mint kifejezés magyar fordításban annyit tesz, hogy elképzelt jövő, és igazából egy víziót ad nekünk arról, hogyan is nézhetne ki a jövő egy vízióban. És így már nagyon érdekes, hogy keveredik bele a sztoriba Magyarország, a Habsburgok és még Ausztria is egy pöppet.

A harmadik évad első részében láthatjuk azt a jelenetet, amikor megérkeznek hőseink a Roboosztrák-Magyar Monarchia (angolul: Robo-Hungarian Empire) fővárosába, Thermostadtba. Bender itt bácsikája végrendeletét kapja meg a hagyatékáról. Egy kastélyban pedig egy Drakula-sztori játszódik le. Tehát a jövőben helyet kap egy új Osztrák-Magyar Monarchia is, ami természetesen nem meglepő, hiszen több műben is előfordult már egy népek közötti, békés együttélés jelképeként a korábbi birodalom Közép-Európában, és ez most a jövőbe téve jelenik meg. Több blogon is lehet olvasni, hogy a Roboosztrák-Monarchia valamicsként a kora újkori Erdélyre hajaz felépítésében.

Ebben a részben, és ebben a birodalomban tehát kis sztereotípiákat láthatunk Közép-Kelet-Európára.

Íme a jelenet:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás