promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarok százezrei lepődnek meg? Íme a 10 legszebb magyar szó, egy lista, amelyben nagyon különleges kifejezések kaptak helyet - Szavazó
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Régen is készültek ilyen listák, és ma is készülnek, meglepő lehet, hogy pont e za 10 került fel a híres magyar író listájára?

 

A listák készítése a kedvencekkel, nem mai találmány, nem a tévé és nem is az újságok találták ki, ez ösztönös és emberi tevékenység, hiszen szeretjük magunk körül rendben tudni a világot, és ennek a rndnek bizony az is része, hogy hierarchiát viszünk bele, lajstromokat készítünk, hogy jobban eligazodjunk. Új szavazós játékunkban most a 10 legszebb magyar szót hoztuk el nektek, de persze ez a lista nagyon szubjektív, mindenkinek lehet ilyen, mi azonban a híres magyar költőfejedelem és irodalom nagyágyú, Kosztolányi Dezső által felállított listát hozzuk el nektek.

Nem ő az egyetlen a nag magyar költők és írók táborából, aki készített ilyen listát, hiszen Móra Ferenc és Illyés Gyula is közszemlére tett ilyen lajstromokat. Kosztolányi listáján az a nagyon különleges, hogy ő a rövid szavakat tartotta a legtöbbre, számára ezek a nagyon rövid magyar szavak jelentették a szépséget. Kosztolányi amúgy francia példára alkotta meg a saját 10-es listáját.

A neten rengeteg hasonló szavazással találkozhattok, ha rákerestek, sok szavazás alkalmával, nem meglepő módon a pozitív érzelmekhez és a szeretethez tartozó vagy erősen ezekhez kapcsolódó kifejezések uralják a mezőnyt, így az édesanya, a szeretet vagy éppen a szerelem. De általában előkelő helyen végeznek olyan kifejezések is, mint például a virág vagy éppen a pillangó.

Ha nektek is van kedvenc szavatok, amelyet jobban szerettek mint a többit, erre a posztra IDE kattintva várjuk őket, hogy egy újabb listát összeállítva megszavaztassuk veletek egy új, nagy magyar szószépségverseny-listát.

De mégis Kosztolányi kedvencei közül melyik tetszik nektek a legjobban?

A szavazás szabályai egyszerűek: nyomjatok felfelé mutató nyilat arra, amelyik nagyon a kedvetekre van, és lefelé mutató nyilat arra, amelyik kevésbé.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás