promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus botrány volt az Eurovízión, amin ByeAlex is fellépett, de sokan nem is emlékeznek rá
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Anno 2013-ban ByeAlex képviselte Magyarországot az Eurovíziós dalfesztiválon, amin egy finn énekesnő színpadi csókja kavart nagy port.

A Dal című műsor csak hazai dalversenyként funkcionál, mivel Magyarország már jó ideje nem vesz részt az Eurovíziós dalfesztiválon. Ennek ugyebár így nem sok értelme van, mivel a nyertes versenyzők rég elvesztették azt a lehetőséget, hogy meghallgathassa a szerzeményüket egész Európa  a szavazatoktól függetlenül.

Az MTVA továbbra sem indokolta meg hivatalosan, hogy miért fordított hátat az európai dalversenynek. Az utolsó versenyző Pápai Joci volt 2019-ben, Magyarország pedig a 2020-as megmérettetésen már nem vett részt.

Anno azonban 2013-ban még nagyban zakatolt az Eurovíziós láz Magyarországon is. A Malmöben rendezett dalfesztivál ByeAlex népszerűségén is óriásit dobott. Az előadó a május 16-án tartott második elődöntőben lépett fel a Kedvesem című dallal, amivel bejutott a döntőbe is.

Az előadás rendkívül személyes és érzelmes volt, és ByeAlexnek úgy is sikerült átadnia a dal mély érzelmi tartalmát a közönségnek, hogy magyarul énekelt. Az X-Faktor egykori mentora Magyarország harmadik legjobb eredményét érte el az addigi Eurovíziós Dalversenyeken, és például Németország szavazói a legjobb szerzeménynek szavazták meg ByeAlex előadását. Az akkor még feltörekvő előadó végül a 10-ik helyen végzett.

A 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon fellépett a finn zenei színtér egyik legizgalmasabb előadója, Krista Siegfrids. A fiatal énekesnő a „Marry Me” című dallal készült a versenyre, ami végül csak 13 pontot tudott bezsebelni, így az előadó csak a 24-ik lett.

Persze az emberek nem a dalról kezdtek el beszélni Krista Siegrids előadása után. Az énekesnő fellépésének a legmeglepőbb része akkor következett, amikor az előadó a fellépés végén egy másik nőt csókolt meg a színpadon. A finn énekesnő nem sokkal később azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a csók azért volt fontos számára, mert szerette volna felhívni a figyelmet az LGBTQ+ közösség jogaira és elfogadására.

Krista Siegfrids Finnország azonos neműek házasságának álláspontja ellen is tiltakozott. A csók hatalmas felháborodást váltott ki olyan konzervatívabb országokban, mint Törökország, vagy Kína. Előbbi alacsony nézettségre hivatkozva az egész közvetítést a kukába dobta, míg Kína hozta a szokásos formáját, és kivágta a csókot a közvetítésből.

Finnország végül 2014 decemberében jóváhagyta majd 2017-ben legalizálta az azonos neműek házasságát. Ugyebár az Eurovízió mindig is a tolerancia, az elfogadás és a sokszínűség üzenetének hordozója volt, és a finn énekesnő azt ki is használta. A különleges csók a videó végén csattan el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás