promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az eltűnt szellemhajó legénységét holtan találták, máig megoldatlan a rejtély
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A híres 20. századi szellemhajó esete bebizonyította, hogy a rejtélyek kora még mindig nem áldozott le.

Amióta csak kimerészkedtek az emberek a tengerekre, mindig is előkelő helyet foglaltak el misztikus történeteink között azok, amelyek szellemhajókkal, nyomtalanul eltűnt legénységgel, vagy megmagyarázhatatlan balesetekkel foglalkoztak. Valósággal szólásmondásos kifejezés lett a „babonás hajósnépség”, utalva arra, hogy a matrózok különös előszeretettel riogatták egymást, és a „szárazföldi patkányokat” ilyen jellegű rémtörténetekkel.

A legtöbb embernek ilyenkor A Karib-tenger kalózai és Johnny Depp neve ugrik be elsőként, vagy valamelyik korábbi évszázadból származó történet. Azonban bármilyen hihetetlen, még a 20. században is történtek olyan esetek, amiket a mai napig nem tudnak megmagyarázni.

Az egyik furcsa történet az SS Ourang Medan nevű szellemhajóhoz kapcsolódik. A korabeli híradások szerint az Indonéziához közel található Malaka-szorosban érte baleset a különös hajót. A Silver Star nevű amerikai hajó lett figyelmes egy furcsa segélyhívásra, ami az Ourang Medanról érkezett. A segélykérés szerint a hajó teljes legénysége meghalt és csak egyetlen ember volt életben. A rádiós így tájékoztatta őket:

„Minden tiszt, köztük a kapitány is elhunyt. A térképszobában és a hídon fekszenek, valószínűleg a teljes legénység halott.”

Az amerikaiak azonnal a segítségükre siettek és meg is találták őket, azonban a szabadon hánykolódó hajó fedélzetére lépve kísérteties látvány fogadta őket. Mindenfelé holttestek hevertek, valamennyien hanyatt fekve, arccal a nap felé fordulva, tátott szájjal. Arcukra örökre ráfagyott a rettegés, viszont ezt leszámítva semmilyen külsérelmi nyomot nem sikerült felfedezni a testeken. Egyszerűen nem értették, mi okozhatta a végzetüket.

A történet innentől kezdve még érdekesebb fordulatot vesz. Éppen megpróbálták volna az elhagyatott hajót elvontatni a legközelebbi kikötőig, amikor is füstöt észleltek annak rakteréből. Ekkor gyorsan visszamentek a Silver Star fedélzetére és mint kiderült, nagyon jó döntést hoztak. Hamarosan egy robbanás hallatszott az Ourang Medan irányából, majd a hajó nyom nélkül eltűnt. Minden bizonnyal elsüllyedt, de a szemtanúk szerint normál körülmények között nem kerülhetett volna erre sor ennyire gyorsan.

Később csak fokozódott a rejtély, ugyanis a hivatalos hajónyilvántartások szerint nem is létezett ilyen nevű hajó. Akkor vajon mit láthattak a megmentésére igyekvők? Az eltelt évtizedek alatt számos magyarázat született a rejtélyre. Voltak, akik kalóztámadásra gyanakodtak, azonban a halott tengerészeken semmilyen külsérelmi nyom nem volt. Mások szerint természetfeletti erőkkel kerültek szembe. Ezt természetesen éppolyan nehéz cáfolni, mint bizonyítani. Volt azonban egy sokkal érdekesebb feltételezés is.

A legenda egyes változatai szerint volt egy túlélő, Jerry Rabbit, aki még időben el tudott menekülni a hajóról és halála előtt elmesélte annak valós történetét. Az általa elmondottak szerint hajójuk 15 ezer ládányi ismeretlen rakománnyal a rakterében vágott neki hosszú útjának Sanghajból Costa Ricába. A feltételezése szerint csempészárut szállító út során egyre többen lettek rosszul a legénységből. Ekkor a gyanakvó Rabbit belelesett a hajónaplóba, amiből kiderült, hogy a ládák kénsavat, kálium-cianidot és nitroglicerint tartalmaztak.

Valószínűleg a rakomány szivárgása miatt a keletkezett gázt belélegezték a legénység tagjai, ez okozta végzetüket, majd később a robbanást is. Pontos magyarázat a mai napig sincs a baljós eseményekre, sőt, még a hajó létezése sem bizonyított, de talán ez a veszélyes csempészárus változat az, ami a legközelebb állhat a valósághoz, Ebben az esetben a hajó létezése körüli viták is könnyen megmagyarázhatóak. Egy veszélyes és illegális szállítmánnyal hajózó járműnek vélhetően még a létezését is próbálták titokban tartani a felelősök.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás