promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországnak köszönheti koronáját III. Károly? Erősebb szálak fűzik hazánkhoz, mint azt sokan gondolnák
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

III. Károly több tekintetben is rekorder lesz, ráadásul komoly szálak fűzik Magyarországhoz.

Végre elérkezett a szigetországi uralkodó koronázásának napja és aligha akad olyan ember, aki ne lenne tisztában az esemény jelentőségével. Már hosszú hónapok óta erről olvasni minden lapban és szinte fejből tudjuk a jeles alkalom teljes lebonyolítási rendjét, mint ahogy azt is, kik lesznek jelen és kik azok, akiknek nem jut komolyabb szerep. Egy dologról viszont kevesebb szó esett, pedig számunkra talán ez a legfontosabb vonatkozása az egész ceremóniának: III. Károly király magyar származásáról.

A brit főnemes családfája számos illusztris felmenővel büszkélkedhet, így a fél világ által szeretetett édesanyja, II. Erzsébet mellett Viktória királynő neve is ismerősen cseng számunkra, de van egy ennél is szebben hangzó név az őseik között, méghozzá Gróf kisrédei Rhédey Klaudia Zsuzsanna. Az erdélyi nemeshölgy a mai Windsor uralkodóház egyik ősanyja, a néhai II. Erzsébet az ükunokája, III. Károly brit király pedig a szépunokája.

A szépséges, de sokat betegeskedő ifjú nemeskisasszony egy bécsi sétalovaglás közben ismerkedett meg Alexander von Württemberg herceggel. Igazi, mély szerelem alakult ki közöttük, amit hamarosan házaság követett. Egy fiúk született, Ferenc, aki Teck hercegeként Mária Adelaida cambridge-i hercegnőt, Viktória angol királynő unokanővérét választotta párjának. Az ő lányukat, Teck Máriát György yorki herceghez adták feleségül, aki 1910-től V. György néven lépett az angol királyi trónra. A történet folytatását már jól ismerjük.

Ezek után nem véletlen, miért ragaszkodik annyira Erdélyhez III. Károly, Zalánpatakon található birtokát minden évben felkeresi egy alkalommal, ilyenkor pedig a környéken élők is láthatták a nagyon barátságos és közvetlen ember benyomását keltő uralkodót, akkor még herceget.  

 

Bár sokan kétkedve fogadták koronázását és nem voltak biztosak abban, hogy ő a legjobb választás, II. Erzsébet valószínűleg nem döntött rosszul. Az új király nagyon elkötelezett számos jó ügy mellett, így például sokat foglalkozik a környezetvédelemmel, klímaváltozással és a fenntartható gazdálkodással. Abban a tekintetben is első, hogy rajta kívül más trónörökös nem szerzett még egyetemi diplomát. Károly régészetet és antropológiát kezdett hallgatni a Cambridge-i Egyetemen, később pedig történelemre váltott.

Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy írt már gyerekkönyvet A lochnagari vénember címmel, három hangszeren is kiválóan játszik (cselló, zongora és trombita) ráadásul tehetséges festőnek is tartják. 1987-ben a Királyi Művészeti Akadémián ki is állították egy névtelenül benyújtott művét.

Egy veszélyeztetett levelibéka faj, a Hyloscirtus Princecherlesi róla kapta a nevét és ha már békák: 2012-ben a BBC skóciai stúdiójába látogatott Károly, ahol hajlandó volt a kamerák előtt elmondani az aktuális időjárás-jelentést. Aligha akadt olyan trónörökös a történelemben, akit ilyen szerepben is láthattak volna az emberek.

Jól látható, hogy különleges embert köszönhetünk az úr uralkodó személyében, akihez ráadásul még mi magyarok is kötődhetünk valamelyest származása révén. Reméljük, hogy királyként is ki fog tudni állni a számára oly fontos jó ügyek mellett, ebben az esetben pedig egy olyan uralkodó válhat belőle, aki méltán vezeti népét még a 21. század változásokkal terhes légkörében is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás