promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tornabakos bunyó volt a '80-as évek akciófilmjeinek csúcspontja - Ilyen, amikor egy tornászvilágbajnok bekeményít
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ egyik legröhejesebb akciójelenetét köszönhetjük ennek az elfeledett klasszikusnak.

A '80-as években születtek a legjobb akciófilmek, hiszen akkoriban hatalmas verseny volt a stúdiók között, hogy ki tud őrültebb, keményebb és meghökkentőbb jeleneteket megvalósítani. Többek között Arnold Schwarzenegger és Jean-Claude Van Damme is ebben az évtizedben kezdtek igazán feltörni, befutni, de persze voltak Hollywoodban olyan alakok is, akik inkább egyszeri csodának számítanak – ilyen volt Kurt Thomas is, a sokszoros tornászbajnok.

Kurt Thomas álma az volt, hogy megnyerje az olimpiát, de politikai okoknál fogva ez nem jött össze neki. Ettől függetlenül szinte minden létező elismerést bezsebelt Amerikában, elképesztően jó tornász volt, aki annak idején új mozdulatsorokat talált ki, és ezeket máig alkalmazzák a versenyzők. Igazi szenzációnak számított a '80-as évek elején, így nem meglepő, hogy felfigyelt rá Hollywood.

1985-ben bemutatták Kurt Thomas főszereplésével a Gymkata című akciófilmet, amiben hősünk egy amerikai tornász, aki külföldre utazik egy halálos verseny miatt – naná, hogy klisés a történet, viszont az alkotás a főszereplő miatt kiemelkedett a mezőnyből, ugyanis olyan mozdulatokat mutatott be a világbajnok, hogy most is csak pislogni tudunk egyes jelenetek láttán.

A jelenleg 4.3-as IMDb értékeléssel bíró, éppenhogy nyereségesnek számító, jelenleg kultikus státuszban lévő Gymkata egyik legikonikusabb és leglátványosabb jelenete, mikor a Kurt Thomas által alakított Jonathan Cabot egy tornabakon bunyózik, miközben megtámadja őt egy dühös csürhe – persze egyesével, hiszen úgy illik, miközben hősünk olyan halálos versenyszámot nyom le, hogy az tényleg egészen fantasztikus, simán érne egy olimpiai aranymedált.

Persze mai szemmel nemcsak zseniális, hanem kifejezetten röhejes is a 2020-ban, 64 évesen elhunyt Kurt Thomas hollywoodi pályafutásának mondhatni egyetlen említésre méltó darabja, de az biztos, hogy igazán egyedi lett a Gymkata – amit elvileg Magyarországon egyáltalán nem mutattak be, legalábbis mi nem találtunk semmilyen bizonyítékot erre.

Itt lehet megtekinteni A sárkány közbelép című Bruce Lee klasszikust is készítő Robert Clouse által rendezett Gymkata fent említett tornabakos akciójelenetét, amihez hasonlót minden bizonnyal azóta se láthattunk sehol, bár lehet, hogy ez nem is baj:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás