promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyek nyomában: Tesztelték a Szűz Mária szobrok könnyeit és megdöbbentő dologra jöttek rá
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A könnyező szobrokat valódi legendák övezik manapság.

A Szűz Mária-kultusz nem hagy alább, a katolikus vallásban ennek a jelképnek óriási jelentősége van. Szűz Máriás szobrok mindig voltak és lesznek, ahogy zarándokok is. 

Még 2018-ban egy új-mexikói templomban azt állították, hogy Szűz Mária szobruk szeméből folyik a könny. Az egész 2018. május 20-án - a katolikus vallási naptárban pünkösdvasárnap - kezdődött, amikor a Las Cruces-i római katolikus egyházmegye hívei állítólag szemtanúi voltak annak, hogy a szobor könnyeket hullatott a déli mise alatt.

Az esemény rengeteg embert vonzott a templomba, akik megtérésre, gyónásra vágytak, és csak azért, hogy lássák, hogy ez a hihetetlen dolog valóban megtörténik. A "sírás" állítólag többször is előfordult a helyi gyülekezet gazdasági vezetője, Judy Ronquillo szerint, aki 2018-ban beszélt erről a Washington Postnak.

A szakértők elemezték az anyagot, és arra a következtetésre jutottak, hogy az illatszerrel kevert olívaolaj volt, amely összetételében hasonlított a szent kenethez, a keresztény szertartásokon, például a keresztelésnél gyakran használt szent balzsamhoz. Az egyházi hatóságok azonban állítólag nem tudták megállapítani, hogy valójában honnan származik az olaj.

Az eset magyarázataként egyes szkeptikusok azt feltételezték, hogy az egyház átverésként állította be a helyzetet, hogy több embert vonzzon be így a templomba. Az egyházmegye illetékesei ezt tagadták, azt állítva, hogy a templomban lévő kamerák azt mutatják, hogy nem megrendezett mutatványról volt szó.

Míg ez különös eseménynek tűnhet, a síró szobrok hét évtizede mindennapos jelenségnek számítanak a katolikus világban. Egy hamis síró szobor elkészítése viszonylag egyszerű - néha természetes módon, kondenzáció révén történik, de általában még a leginnovatívabb megközelítések sem túl bonyolultak ennek elérésére.

A csalások olyan könnyen kivitelezhetőek, hogy maga a katolikus egyháznem foglal hivatalos álláspontot, és hagyja, hogy az egészet kivizsgájlák. Mindössze csak néhány síró szobrot ismert el csalásnak világszerte az egyház.

Az elmúlt néhány évtizedben több olyan, széles nyilvánosságot kapott eset is volt Olaszországban, amikor szobrok kezdtek vért könnyezni. 2002-ben Padre Pio katolikus szent szobránál látták, hogy vért "könnyezik", amely vérről kiderült, hogy egy nőé. 2008-ban egy egyházi gondnokot bíróság elé állítottak, mert vérkönnyeket színlelt egy Szűz Mária-szobron. A DNS vizsgálat során megállapították, hogy a DNS-e megegyezett a "könnyek" DNS-ével.

A legvitatottabb eset egy 1995-ben az olaszországi Civitavecchia városában található Szűz Mária-szobornál volt, ahol mintegy 60 ember állította, hogy 14 alkalommal látta a szobrot vérkönnyeket hullatni. A vérről kiderült, hogy egy férfié volt. A szobor tulajdonosa, egy Fabio Gregori nevű úriember árulkodóan nem volt hajlandó DNS-tesztet végeztetni sem - írta az IFL Science a különös esetről. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás