promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elmegyógyintézetbe zárták a világhírű magyar orvost, akit egy sármos, fiatal színész kelt életre a filmvásznon
Borítókép:  mandiner
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A leghíresebb magyar orvos, Semmelweis Ignác életét is a vásznon láthatjuk újraéledni, melyhez megérkezett az első előzetes is.

Megérkezett a Semmelweis Ignác életéről szóló régóta várt magyar film első hivatalos előzetese. A nagyszabúsú film egyszerűen csak a "Semmelweis" címet kapta és a híres magyar orvos szerepében Vecsei H. Miklóst láthatjuk. De további nagyágyúk is feltűnnek a filmben, mint a Drága örökösök Tibije, Lengyel Ferenc, Kovács Tamás, Mészáros Blanka, a film rendezője pedig a világhírű Koltai Lajos. 

Vecsei H. Miklóst legtöbben a magyar színházi életből ismerhetik, de azért számos hazai filmben és sorozatban is láthattuk már a sármos szőke színészt. Vecseinek saját találmánya azok a kis könyvárusító Pocket bódék is, melyekkel sok helyen lehet találkozni Budapesten. 

Semmelweis Ignác méltán világhírű. 1818-ban született, számos dolgot köszönhetünk neki, de élete zaklatott volt és nehézségekkel teli, gyereke is öngyilkos lett, így a magyar orvos tragédiák közepette, viszonylag korán, 1865-ben halt meg. Semmelweis magyar orvos és kutató volt, aki bebizonyította, hogy az orvosok által okozott kézfertőzések jelentik a szülési láz fő okát, és javasolta az egészségügyi dolgozók kézmosásának gyakorlatát. A magyar orvosok társadalma azonban nem fogadta el felfedezéseit, és csak később, az 1870-es években, amikor Pasteur és Lister felfedezéseinek köszönhetően az egészségügyi higiénia fontossága széles körben elfogadottá vált, kezdték el komolyan venni Semmelweis felfedezéseit. Semmelweis a modern orvostudomány egyik úttörőjének számít, és a fertőzések elleni küzdelem terén elévülhetetlen érdemeket szerzett, de csak nagyon nehezen fogadták be ötleteit, és ebbe majdnem bele is őrült. Élete végén pedig bolondokházába küldték. Számos érdeme közül néhány:

Szülési láz megelőzése: Semmelweis észrevette, hogy azokban a szülészeti klinikákon, ahol a szülésznők és az orvosok először a patológiai boncolások után, majd a szülés előtt nem mostak kezet, magasabb szintű szülési láz (puerperalis láz) alakult ki, mint azokban az intézményekben, ahol a kézmosás előírását bevezették. Az ő kezdeményezésére vezették be a kézmosás rendszeres gyakorlatát az egészségügyben, amely az egészségügyi szakemberek között az egyik alapvető higiéniai eljárás lett és ezzel életeket mentett vele. 

Fertőzések megelőzése: Semmelweis felfedezése és javaslatai fontos előrelépést jelentettek a fertőzés megelőzésében, és az orvostudományi higiéniai gyakorlatokban való általános alkalmazásban. A fertőzések elleni küzdelem fontosságának felismerése és a higiéniai szabályok betartása azóta is alapvető fontosságú az egészségügyi szolgáltatások nyújtásában.

Semmelweis egyéb munkássága: Semmelweis további fontos munkássága a magzati csontok és a szülészeti sebek mikroszkópos vizsgálata volt. Eredményei segítettek az orvosoknak a szülészetben használt műszerek tisztaságának javításában, ami szintén hozzájárult a fertőzések megelőzéséhez.

Semmelweis Ignác tehát fontos úttörője volt az orvostudománynak, az egészségügyi higiénia fontosságát felismerve és az egészségügyi dolgozók kézmosásának gyakorlatát bevezetve, amelyek a mai napig az orvostudomány és az egészségügyi szolgáltatások fontos részét képezik, így az életéről szóló filmre is kíváncsiak vagyunk, főleg Koltai Lajos és a remek színészek miatt. 2023 őszén érkezik a hazai mozikba.

Álljon itt egy werkfilm arról, hogy készült a Semmelweis:

Itt pedig a látványos film előzetese:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás