promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit jelent valójában a magyar nép neve, a magyar? A válasz igazán megdöbbentő lehet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mit jelent az a szó, hogy 'magyar', egyáltalán honnan eredhet?

A magyar nép eredetére vonatkozóan nagyon sok kérdést már megtárgyalt a történelemtudomány, sőt, nagyon sok kérdésre sikerült is pontot tennünk, annak ellenére, hogy az elvarratlan szálak is sokasodnak. A történészek, régészek és egyéb tudományterületek képviselői már évszázadok óta vitáznak a nagy kérdésekre adható válaszokon. A kérdések megválaszolásának pedig nagyon fontos területe a nyelvészek munkája, amely a származásunk, rokonságunk megválaszolásában tud bizonyítékokat sorakoztatni az érvek és az ellenérvek mellé.

A magyar név amúgy a középkori forrásokban vegyes hangrenddel fordul elő, úgy, mint magyer, illetve mogyer. A mély hangrendű szóalak majd csak a helyesírási szabályok kimunkálásával alakult ki. De azt is tudjuk, hogy a magyar kifejezés nagyon hasonlít a Megyer törzs nevére is, ám a köztük lévő kapcsolat vita tárgya a mai napig.

Az már csak tudománytörténeti érdekesség, hogy korában a szamojéd erdő szóval hozták rokonságba a népnevünket. A mongolok pedig már a 13. században madzsarnak hívtak minket.

A szakemberek egy része finnugor-iráni őseredetűnek tartja, amelyek a magy és az er szavak összevonásából keletkezett. Egyesek még a ’mágus’ szóval is rokonságba hozzák. Egy másik magyarázat szerint a manys-erj szavak összetételéből ered, amely ’manysi férfit’ jelent. Fodor István történész és régész magyarázat pedig a magy és ar szavkból indul ki, előbbi a mond, mesél szóból ered, míg az utóbbi ősi finnugor szó, azt jelenti, hogy ember. Így a magyar azt jelentheti, hogy beszélő ember.

A tudomány tehát nagyon sok oldalról megvizsgálta már a népnév eredetét, így pedig többféle válaszvariánsuk is van.

(Forrás: Wikipedia, Kromek Blog, NKP)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás