promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Ezért kár volt négy egyetemet elvégezned!” - keményen kiosztották a fiatal vállalkozókat a Cápák között-ben
Borítókép:  rtl.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lakatos István kíméletlen őszinteséggel osztotta ki a külföldön tanult, magyar fiatalokat.

Különleges pillanatnak lehettünk szemtanúi a Cápák között legutóbbi adásában: még egyszer sem fordult elő a műsor történetében, hogy egy vállalkozó fogadott volna valamelyik magyar befektetővel. Smart Capacit System néven Lengyel Kristóf IT szakember egy, az elektromos autók társasházi és irodaházi töltését optimalizáló szoftvert fejlesztett édesapja cégében, amivel nem csak két Cápát akasztott (ki), de egy rögtönzött fogadást is kötött Balogh Petyával: a Cápa szerint ezt a szoftvert egy délután alatt le lehet fejleszteni.

Mindeközben Lakatos István - miután egy alapvető kérdésére nem kapott érdemi választ -, egyszerűen kisétált a stúdióból.

„Hogy van képed idejönni, és egymilliárdra értékelni egy céget, amikor azt sem tudod, hogy mennyiért adod a terméket?”

- szegezte oda a fiatal vállalkozónak a kemény kérdést a számok embere.

Miután lenyugodtak a kedélyek és a Cápa-harapások is finomodtak, Lengyel Sándor cégtulajdonos, és a pitchelő Kristóf apukája segítségével eloszlatták a kételyeket a vállalkozás körül, így az apa-fia páros sikert tudott elérni: Lakatos István - aki egyébként is érdekelt az energiaszektorban -, 20 millió forintért és 20 százalékért, eredetileg 80 milliós hitelre tett ajánlatot, amit az IT-érdekelt Balogh Petya 10 millió forinttal, 10 százalékkal és egy 2 éves inkubátor-programmal tetézett, így 30 milliós, közös befektetés és egy 70 milliós hitel lett a pitch vége.

Ez egy igen izgalmas fordulata volt az adásnak, hiszen Lakatos István volt az, aki a sikeres pitch közepén felháborodva hagyta el a stúdiót, majd aztán ő tett elsőként ajánlatot Kristófnak.

Sokféle család-modell állt már a Cápák között stúdiójában, de ikertestvérek eddig még nem. Az ötödik évad erre is hozott példát. A Varga-testvérek Sportmanji nevű kognitív-fejlesztő csomagja az otthon ülő munkavégzés és a játékos testedzés, mozgásterápia kreatív kombinációja, ami az alapvető készségeket helyezi előtérbe. Az eddigi termékek - amik igazából csak videók - nagy része elérhető ingyenes közösségi oldalakon, ebből szeretnének előfizetéses csomagokat és általános, mindenki számára hasznos ajánlatokat készíteni, majd ezt az egészet egy applikációba beleolvasztani.

Ehhez a Varga-ikrek, Tamás és Balázs, 50 millió forintot kértek a Cápáktól, akik kétkedve fogadták a vállalkozásban rejlő üzleti lehetőséget, hiszen szerintük olyan terméket nem lehet eladni, ami mindenki számára egyformán hasznos, kell lennie egy célcsoportnak, amelynek azt kifejezetten szánják.

„A világban semmi nem úgy működik, ahogy mondjátok!”

- zárta rövidre a pitch-et Balogh Petya.

Pirityi Soma és Karagics Bálint a magyar munkaerőpiac humánerőforrás hiányának enyhítésére hozott létre egy céget Hungary Hiring névvel. A külföldön több diplomát is szerzett fiatalok olyan platformot hoztak létre, ahol minden külföldről érkező vagy éppen külföldön tanuló munkavállaló láthatja a magyar munkaerőkínálatot, a munkáltatók pedig láthatják a humán erőforrást, így a kereslet és a kínálat könnyen össze tud kapcsolódni.

A Cápák szerint a cél szép és nemes, miszerint hozzuk haza a kvalifikált munkavállalókat, de a cég története még túl kicsi ahhoz, hogy érdemben befektethető legyen. Moldován András szerint ebben semmi újdonság nincs, csak ügyesen adták elő, Balogh Levente azonban, ha a fiatalok idővel bizonyítanak, nyitottnak mutatta magát együttműködésre. Lakatos István viszont kifejezetten kemény őszinteséggel osztotta ki a fiatal vállalkozókat.

„Ezért kár volt négy egyetemet elvégezned!”

A Rakun közösség megoldást nyújt a végeláthatatlan mennyiségű, műanyagot tartalmazó ételszállító dobozok problémájára. Eljött a bérelhető dobozok ideje, amelyek cseppmentesen zárnak és rozsdamentes acélból vannak, így csak elmosni kell őket. A leszerződött vendéglátóhelyek olyan dobozközösség-tagoknak küldik ilyen formában az ételeket, akik előfizetnek a cégnél a szolgáltatásra.

Horváth Sarolta és társa már 14 városban, több ezer előfizetővel és több mint 100 vendéglátó-partnerrel rendelkezik, szeretnék meggyorsítani a növekedésüket, amihez 13 millió forintot kértek a Cápáktól, 5 százalék tulajdonrészért cserébe. Megosztotta a Cápákat a környezetvédelmi lehetőség, de Balogh Levente, mint felelős nagyvállalati vezető tett egy ajánlatot, 15 százalékra, amit egy ellenajánlat követett. Végül 13 millió forintért 10 százalékos üzletrészben állapodtak meg a stúdióban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás