promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin titkos hadserege Magyarországra érkezett, a rettegett Wagner-csoportról készült dokumentumfilm már nálunk is nézhető
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Putyin titkos hadseregéről készült film már az RTL+ kínálatában.

Február 24-e, péntektől látható az RTL+ kínálatában az a díjnyertes francia tényfeltáró dokumentumfilm, ami bemutatja a Wagner-csoport nemzetközi tevékenységét Ukrajnában, Afrikában és a Közel-Keleten.

A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege (Wagner, l'armée de l'ombre de Poutine) című, 2022-ben készült francia dokumentumfilm az orosz Wagner katonai magáncég nyomait követi. A titokzatos cég és a magánhadsereg Jevgenyij Prigozsin milliárdos üzletember, orosz oligarcha tulajdonában van, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök legbelsőbb köréhez tartozik. Bár a szervezet hivatalosan nem kötődik az orosz vezetéshez, a hadsereg mégis a Kreml első emberének politikai céljait szolgálja ki, és minden segítséget megkap az orosz államtól. A magánhadsereg célja az orosz befolyási területek kiterjesztése és az orosz hatalom növelése a nemzetközi színtéren, különösen Afrikában és a Közel-Keleten. E célok elérésének érdekében a Wagner-csoport nyugati hatalmak elleni destabilizáló hadjáratokat folytat, dezinformál és célzott gyilkosságokat követ el.

A dokumentumfilm - amit egy hónapig teljesen ingyen lehet megnézni az RTL+-on - a szervezetből kilépett exzsoldosokat, a Wagner-csoport tagjainak hozzátartozóit, illetve egy toborzót és egy aktív katonát is megszólaltat. Elbeszéléseik alapján a nézők betekintést nyerhetnek a csoport működésébe. Mindemellett a film készítői olyan geopolitikai és biztonságpolitikai szakértőket is megszólaltatnak, akik feltárják a magánhadsereg hátterében húzódó politikai szálakat.

A film továbbá beszámol a Wagner-csoporthoz köthető háborús bűnökről, valamint megmutatja, mi motiválja a férfiakat arra, hogy egy zsoldoshadsereghez csatlakozzanak. A dokumentumfilm készítése közben az alkotók első kézből tapasztalhatták meg a szervezet védelmi gépezetét, amelynek legfőbb célja, hogy a Wagner-csoportról semmilyen információ se kerüljön nyilvánosságra.

A film készítői - Alexandra Jousset és Ksenia Bolchakova - 2022-ben számos egyéb nemzetközi díj és jelölés mellett elnyerték a legrangosabb francia újságírói díjat, az Albert Londres Audiovisual Prize-t. Alexandra Jousset újságírói munkásságának fókuszában a háborús és geopolitikai témák állnak, míg Ksenia Bolchakova Oroszország szakértőként tevékenykedik számos francia és nemzetközi produkcióban és televíziónál.

Nem véletlen, hogy A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege éppen ezen a napon debütált az RTL+-on, hiszen február 24-én volt egy éve, hogy kirobbant az orosz-ukrán háború.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás