promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Utolsó kép Surdáról, vagyis a mindenki kedvenc munkakerülőjét alakító szerb színészről
Borítókép:  YouTube (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ljubisa Samardzic 81 évesen távozott az élők sorából.

A nyolcvanas évek közepén aligha akadt Magyarországon olyan ember, aki ne nézte volna a Forró szél című jugoszláv vígjátéksorozatot. Amit persze mindenki csak Surdaként emlegetett a főhőse után, aki korántsem a szorgos munkásember mintaképeként létezett a világban, hanem éppen ellenkezőleg, egy lusta, lógós, nem életrevaló figuraként.

Talán éppen ezért vált azonnal szimpatikussá minden hazai néző számára, akik ki nem hagytak volna egyet sem a mindössze 10 rész közül. A Borivoje Surdilovicot (vagyis Surdát) alakító Ljubisa Samardzic aztán később többször is a magyar média vendége volt, hogy személyesen is találkozhasson itteni rajongóival.

A jugoszláv (szerb) származású színész 43 esztendős volt a sorozat forgatásakor (1979-ben), és az általa alakított Surdával ellentétben a legmegbecsültebb művészek közé tartozott hazájában. Már 1967-ben elnyerte például a legjobb férfi színésznek járó díjat a Pulai Filmfesztiválon, ami azóta sem sikerült másik szerb színésznek.

Samardzicnak két gyermeke született, és mivel a lánya Budapestre ment férjhez, hazánkhoz is ezer szállal kötődött. A fiát viszont már 2001-ben elvesztette, a mindössze 35 éves Dragan Samardzic producer leukémiában hunyt el.

Az édesapja, mindenki szeretett Surdája 2017-ben követte őt a túlvilágra. Agydaganat vitte el, amely áttétessé vált, ezért már a műtét sem segített a színészen. Utolsó hónapjaiban teljesen leépült, a környezetéről is alig vett tudomást, a szeretteit sem ismerte fel – idézte fel akkoriban a Bors. A halála előtt fél évvel készült az utolsó kép az akkor 81 éves színészről:

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás