promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Hadik elbaltázott huszárantennái miatt szólalt fel a Magyar Bajusz Társaság
Borítókép:  Vertigo Média
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bajuszbotrány tört ki a Hadik körül. A Magyar Bajusz Társaság nem lelkesedik a huszárfilm morzsatelepjeiért.

Dolmány, mente, tarsoly, vitézkötés, szablya, illetve a kiemelt gondozást és törődést igénylő bajusz - ezek a huszárok felszerelésének elengedhetetlen tartozékai.

A 18. században a magyar lovasság volt az egyetlen, ahol a katonák bajuszt viseltek, hiszen ebben a korban inkább a púderezett paróka volt a divat. A bajuszviselés attribútuma akkor terjedt el, amikor a huszárság gyökeret vert Európa országaiban. Ezt követően, a 19. században a magyar huszárság sajátosságai az európai elit ezredeknél is szabvánnyá váltak, ami azért volt fontos, mert a díszszemléken ezzel akarták fenntartani az egységes kinézetet.

Számos példát találunk erre a nemzetközi történelemből: az orosz huszárezred tagjainak például kötelezően barna hajzatúaknak kellett lenniük, de a brit hadseregben is követelmény volt a huszárbajusz viselése.

Mivel most egy grandiózus szuperprodukció keretében dolgozták fel Hadik András berlini hadjáratát, azaz a legmerészebb huszárcsíny történetét, így ebben a magyar filmben is kiemelt fontosságú volt, hogy kifogástalanok legyenek a huszárok bajszai. Sajnos azonban úgy tűnik, ezen a téren nincsenek jó véleménnyel az emberek, gyakorlatilag már azelőtt kitört a bajuszbotrány, hogy bemutatták volna a filmet. A jelentős kommentcunamit a filmben látható huszárantenna indította el, egyenesen a Magyar Bajusz Társaságtól írt valaki egy dühös reakciót:

„Csak azok a bajuszok ne lennének annyira satnyák! A hatalmas, marciális, magyar bajusz ismeretét és tiszteletét a nagyvilágban a magyar huszárok terjesztették és vívták ki. Ma nemzetközi bajusz-, és szakállversenyeken külön versenykategória az ívesre kifent hatalmas "Magyar Bajusz", Ungarische Schnurrbart, Hungarian Moustache. 2013 óta csak akkor nem nyer magyar, ha mi, a Magyar Bajusz Társaság nem jelenünk meg. Járomi Zsolt hagyományőrző bajvívó barátom Európa-bajnoka és háromszoros világbajnoka a kategóriának. Tehát bizony, amit a filmből a fotókon eddig láthattam, mind satnya bajuszok. Még vagy fél év kellett volna nekik "vasmentesen", hogy korhűen huszárosan nagyra nőjenek...”

A hozzászólás alatt komoly vita alakult ki a Hadik bajuszviselete és bajuszformái miatt, dehát a negatív reklám is reklám. Ez a forgatag is csak a produkció előnyére válhat, de minden bizonnyal mindenféle bajuszbotrány nélkül is nagy érdeklődés fogja övezni a Hadik-ot, hiszen olyan látványos előzetessel promózzák, hogy az már önmagában moziba csalogatja az embert.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás