promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült az ókori Egyiptom több ezer éves döbbentes titka, egy kutatás váratlan eredményre jutott
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legendák földje számtalan titkot rejt még a tudósok előtt.

Az ókori egyiptom alképesztő titkokat rejt, kezdve onnan, hogy a piramisok építésének valamennyi fázisát a mai napig nem tudták pontosan feltárni a szakértők, ez pedig további kérdéseket szül a tudományos berkekben, és persze azon kívül is. Rengeteg össeesküvés-elmélet és őrült teória alapjai a gigantikus építmények.

Fontos kérdés még Egyiptommal kapcsolatban a fejlett orvostudomány is, hiszen a múmiák mögött nagyon komoly ismeretanyagnak kellett lennie. Korábban Szakkarában fedeztek fel egy múmifikáló műhelyet, ez pedig komoly felfedezés volt, hiszen számtalan dokumentum segítette a tudósok munkáját, hogy friss tudásanyaggal álljanak elő.

Így pedig nemcsak közel kerültünk a több ezer éves tudásanyaghoz, hanem számtalan mellékinformációhoz is juthattunk. Az j tudományos megállapításokról a Rakéta számolt be az IFLScience cikke alapján.

A felfedezés egyik nagyon új vetülete az, hogy milyen anyagokat használtak a mumifikáláshoz, illetve az, hogy ezek beszerzése mögött egy egész globális kereskedelmi lánc feszült.

A műhely felfedezése, és az ott talált dokumentumok megfejtése már eleve nagyon kemény munka volt, hiszen az összetevőket be kellett azonosítani, ez pedig azért sem volt könnyű, mivel az egyiptomiak az anyagokat saját nevekkel látták el. Ám most az anyagok maradványai is előkerültek, és bonyolult kémiai eljárásokkal sikerület beazonosítani ezeket.

Amit eddig mirhának hittek, arról utóbb kiderült, hogy cédrusolaj, de sok más növényi termékről is kiderült, hogy csupán a fordítások alapján nagyon távol voltak az igazságtól. Ami érdekesség, hogy ezeket pedig messzi tájakról kellett beszerezni, így egy nagyon komoly kereskedelmi láncot feltételezhetünk Egyiptomban. Az viszont továbbra is kérdés marad a szakemberek számára, hogy lehettek ennyire tisztában a mikrobiológiával a mumifikálást végzők, főleg úgy, hogy egy rakat anyag nem is volt megtalálható Egyiptom közvetlen közelében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás