promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyűlöletcunami zúdult az Aranybulla-sorozatra, országos közutálat borítja be a magyar Trónok harcát
Borítókép:  YouTube (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kicsit sárga, kicsit savanyú, és sokan utálják a magyar Trónok harcaként reklámozott Aranybullát.

Egyfajta karácsonyi ajándékként debütált december 25-én a Duna Televízión a régóta készülő Aranybulla-sorozat, amiről sokáig a készítők sem tudták eldönteni, hogy most hány részes lesz, és tulajdonképpen mit is akarnak csinálni belőle. Végül aztán egy edukációs szándékú dramatizált dokumentum-sorozat lett, majd 2023 áprilisára egy egész estés filmet fognak vágni belőle, amiből ki fogják hagyni a szakértők, történészek szájbarágós, unalmas mondókáit.

Hogy ne legyen annyira száraz a mozgóképes történelem óra, az alkotók játékfilmes jelenetekkel próbálták meg feldobni a hat részes produkciót, amikről a fiatalabb II. Andrást alakító Veréb Tamás azt mondta nemrég, hogy „a képi világa túlzás nélkül felveszi a versenyt a tömegek által rajongott Trónok harcával”.

Azóta több ezren, talán több tízezren is látták az első epizódokat, és azóta is a hangosan röhögve emlegetik Veréb szavait, ugyanis a magyar Trónok harcának beharangozott Aranybulla hitványabb minőségű, mint a Szulejmán című török sorozat, amit néhány éve az RTL is leadott. Nem csoda, hogy akkora gyűlöletcunami zúdult a Rákay Philip által dédelgetett produkcióra, hogy az teljesen elöntötte az egész közösségi médiát. Az országos közutálat egyre csak terjed, szemmel láthatóan a kommentelők javarésze inkább körberöhögi, semmint körberajonganá a szériát.

„George R. R. Martin forog a sírjában, pedig nem is halt meg”

- utalt ezzel valaki arra, hogy az Aranybullát a magyar Trónok harcaként promózták be.

„Amúgy van akinek tetszik pártállástól függetlenül? Mert ha elhagyjuk, hogy történelmileg sem hű, lépjünk túl ezen. Akkor is a színészi játék, a kosztümök és a felvétel, te jézusisten ezek a gagyi felvételek. Tehát kapunk egy nagyon drága kosztümös "Családi titkok" részt. Mert kb az a színvonal. Mondom úgy, hogy láttam. És akkora pökhendi dolog a Trónok harcához hasonlítani, mikor ott 1 percben több profizmus van mint itt mindvégig. És ezen az sem segítene ha II. András esetleg sárkányháton jönne és csicskítaná be a nemességet. Szóval tényleg. Akinek tetszik, neki miért?”

- írta egy másik kommentelő.

Egy történelem szakos tanár is kifejtette őszinte véleményét a látottakról; ő sem volt elragadtatva a hiteltelen produkciótól.

„Töri szakosként nagyon vártam,felbíztattam a tanítványaimat, hogy nézzék. De nem erre az oktató- dokumentumfilm stílusra számítottam, ráadásul annak is gyenge!! Időnként zavart a narrátor propagandára emlékeztető szövege. Ha engem nem kötött le, pedig imádom a töris filmeket, könyveket, akkor a fiatalságot tuti nem fogja! Nagy csalódás volt! És oltári messze van a Trónok harcától, de még a History csatornán megszokott, angol királyokról szóló tanító jellegű, hasonló stílusú, de rendkívül érdekes sorozatoktól is!!”

Az Aranybulla-sorozatból még három epizód van hátra, december 30-án láthatjuk az utolsó részét. Viszont ha mindenáron dokumentum-sorozatos formában akarjátok feleleveníteni tudásotokat a magyar történelemmel kapcsolatban, akkor inkább nézzétek meg a Magyar Televízió 2009-2010-ben készült, Magyarország története című dokumentumfilm-sorozatot, amit Nagy György készített. Az alábbi epizód konkrétan arról az időszakról szól, amit az Aranybulla-sorozat is feldolgoz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás