promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Huszárrohammal dörrent be a HADIK előzetese - íme a felcsigázó első snittek a magyar szuperprodukcióból
Borítókép:  hadik.film.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A gigászi költségvetésű magyar történelmi produkciók sora nem ér véget: karácsonykor debütál az Aranybulláról készült sorozat, ezerrel forog a Most vagy soha! című nagyfilm a pesti forradalomról, 2023 tavaszán pedig érkezik a HADIK, azaz Hadik András berlini portyájának a története a nagyvászonra.

A magyar történelem hardcore rajongóinak ismerősen csenghet Hadik András neve, aki a Császári-Királyi Hadsereg közismert hadvézere volt. Tisztségeinek lajstroma azonban itt közel sem ért véget, hiszen volt huszártiszt, királyi tábornagy, az Udvari Haditanács elnöke, illetve talán a legfontosabb: 1774 és 1790 között a Habsburg Birodalom első számú katonai vezetője is.

A vagyonos földbirtokos és politikus életútja cseppet sem bizonyult hétköznapinak, sokkal inkább tartható hősiesnek és kivételesnek, így nem meglepő, hogy az NFI az ő történetét is meg szeretné ismertetni közelebbről a fiatalabb generációval. A Nemzeti Filmintézet látványos, akciódus, csatajelenetekkel tűzdelt nagyfilmet ígér, amely az 1757-ben játszódó huszárcsínyt eleveníti fel. 

A hétéves háborúban Mária Terézia és II. Frigyes porosz király Szilézia elfoglalásáért került összetűzésbe. Hadik András magyar tábornok hatnapi éjszakai meneteléssel, csupán egy kicsi, pár ezer fős hadosztállyal szinte észrevétlenül támadta meg Berlint és követelt jelentős hadisarcot a város átadásával egyetemben. A város tanácsát teljesen váratlanul érte a portya, így visszautasították a követelést.

Több se kellett Hadiknak: a helyi sereget szétkergették, bevetették a tüzérségüket, ezután pedig bezsákolták a hadisarcot. Berlin megsarcolása később a történelem egyik leghíresebb huszárcsínyeként maradt fenn. A szuperprodukció szereplőgárdája egyébként meglehetősen combosnak bizonyul: Trill Zsolt alakítja a címszereplőt, aki egyébként az Aranybullában is feltűnik majd. Felbukkan a filmben többek között Szabó Győző, Reviczky Gábor, Gáspár Sándor, Mucsi Zoltán és Tordy Géza is.

„Kivételes lehetőséget kaptunk, amikor belevághattunk a Hadik elkészítésébe. Olyan kalandfilmet álmodhattunk mozivászonra, amely a magyar filmtörténet klasszikusai, A kőszívű ember fiai és az Egri csillagok óta hiányzik a hazai mozgóképes palettáról.  Azt a becsületes hőst, illetve a huszárezredével végrehajtott bátor cselekedetet idézzük fel, amire ma is méltán büszkék lehetünk, és akiknek a valós története megannyi, a hollywoodi filmekkel vetekedő váratlan fordulatot, torokszorító izgalmat kínál”

- nyilatkozta Szikora János, a HADIK rendezője az NFI sajtóközleményében.

Az előzetes egyébként valóban látványos és akciódus, illetve érzékelhető az is, hogy jelentős költségvetéssel dolgozott a produkció. Az operatőri munka az ízelitő alapján kreatívnak tűnik, a fényelés pedig magasztos hangulatot kölcsönöz a teaser-snitteknek. Érezzük tehát, hogy a magyar történelem szempontjából valami grandiózus történik a vásznon, de ennek érzékeltetését nem a szerepek maníros túljátszásával, hanem látszólag atmoszférateremtéssel kívánja elérni a rendező. Első blikkre külföldi hatásúnak érződik a produkció - amit 1,6 milliárd forintból talán el is várhatunk -, ezek azonban csupán az első benyomások, a magyar mozikban minden kiderül március 9-én.

Tekintsd meg a HADIK előzetesét te is alább! 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás