promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így néz ki most Csernák János, aki Indiana Jonesnak tökéletes magyar hangot adott
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Harrison Ford szinkronhangja idén töltötte be a 70-et.

Csernák János azon magyar színészek közé tartozik, aki hiába van már túl jó néhány jelentős színpadi szerepen, a nézők elsősorban szinkronhangként ismerik. A sármos színész idén októberben ünnepelte a 70. születésnapját, és ebből az alkalomból – természetesen véletlenül – újra egy fantasztikus munkával lepte meg Hollywood.

Csernák Jánosnak ismét, sokadjára kell kölcsönadnia a hangját Harrison Fordnak, aki 80 esztendősen még egyszer, utoljára a legendás Indiana Jones bőrébe bújt. És olyan jó, hogy „a sors tárcsája” alcímet viselő produkcióban a jól megszokott és mindenki által kedvelt magyar szinkronhanggal hallhatjuk őt.

Az 1952-ben született Csernák János Major Tamás és Simon Zsuzsa osztályában tanulta ki a mesterséget. A pályáját Debrecenben kezdte, majd a fővárosba szerződött, de viszonylag hamar szabadúszóvá vált. Háromszor nősült, három gyermeke született, a legismertebb felesége pedig a Szomszédok öntudatos tanárnőjeként is kedvelt, nála 8 évvel fiatalabb Ivancsics Ilona volt. A színésznő a közös babájukkal szerepelt terhesen az ikonikus sorozatban.

Csernák János mindössze 25 esztendősen kezdett el szinkronizálni, Harrison Fordot Végvári Tamástól vette át fokozatosan. Nick Nolte és Liam Neeson is gyakran az ő hangján szólal meg magyarul, vagyis igazi keményfiúk szerepelnek a repertoárján.

„Annak idején a régi Pannónia Filmstúdióban merült fel először Csernák János neve Harrison Ford karaktereinek megformálása kapcsán. Ezt természetesen az a szokásos és közismert protokoll követte, miszerint a hollywoodi filmkészítők jóváhagyása is szükséges a felvételek megkezdéséhez”

– tudhattunk meg egy kulisszatitkot a promenad24.hu oldalról, és a magyar színész természetesen simán vette ezt az akadályt. Senki sem tudja olyan hangsúllyal mondani a világon, talán még maga Harrison Ford sem, hogy

„ez egy ács serlege.”

Sajnos, a magyar szinkronszínészek anyagi megbecsülése a béka feneke alatt van, még a lengyelekkel vagy csehekkel sem tudunk ezen a téren versenyezni. Csernák János (is) mindezek ellenére lelkesen végzi a munkáját, és még egy apró kulisszatitkot is elárult az utolsó „klasszikus” Indiana Jones-filmről:

„Talán szerencsésebb lett volna, ha az előző és a szóban forgó epizód között kevesebb idő telik el, gondolva itt Harrison Ford életkorára, és arra, hogy a színész lehengerlően, kaszkadőr módjára végzi el a számára kitűzött, technikai bravúrokkal teli feladatokat. Holott talán érdemes lenne nem az efféle látványos trükkökre kihegyezni a történetet, hanem a humorára, amely Harrison Fordnak egyébként is a sajátja, másrészt az első részekben is nagy sikere volt az elmés, vicces nyelvi fordulatoknak.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás