promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így néz ki most Csernák János, aki Indiana Jonesnak tökéletes magyar hangot adott

Így néz ki most Csernák János, aki Indiana Jonesnak tökéletes magyar hangot adott

Zene, Film & Kultúra

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Harrison Ford szinkronhangja idén töltötte be a 70-et.

Csernák János azon magyar színészek közé tartozik, aki hiába van már túl jó néhány jelentős színpadi szerepen, a nézők elsősorban szinkronhangként ismerik. A sármos színész idén októberben ünnepelte a 70. születésnapját, és ebből az alkalomból – természetesen véletlenül – újra egy fantasztikus munkával lepte meg Hollywood.

Csernák Jánosnak ismét, sokadjára kell kölcsönadnia a hangját Harrison Fordnak, aki 80 esztendősen még egyszer, utoljára a legendás Indiana Jones bőrébe bújt. És olyan jó, hogy „a sors tárcsája” alcímet viselő produkcióban a jól megszokott és mindenki által kedvelt magyar szinkronhanggal hallhatjuk őt.

Az 1952-ben született Csernák János Major Tamás és Simon Zsuzsa osztályában tanulta ki a mesterséget. A pályáját Debrecenben kezdte, majd a fővárosba szerződött, de viszonylag hamar szabadúszóvá vált. Háromszor nősült, három gyermeke született, a legismertebb felesége pedig a Szomszédok öntudatos tanárnőjeként is kedvelt, nála 8 évvel fiatalabb Ivancsics Ilona volt. A színésznő a közös babájukkal szerepelt terhesen az ikonikus sorozatban.

Csernák János mindössze 25 esztendősen kezdett el szinkronizálni, Harrison Fordot Végvári Tamástól vette át fokozatosan. Nick Nolte és Liam Neeson is gyakran az ő hangján szólal meg magyarul, vagyis igazi keményfiúk szerepelnek a repertoárján.

„Annak idején a régi Pannónia Filmstúdióban merült fel először Csernák János neve Harrison Ford karaktereinek megformálása kapcsán. Ezt természetesen az a szokásos és közismert protokoll követte, miszerint a hollywoodi filmkészítők jóváhagyása is szükséges a felvételek megkezdéséhez”

– tudhattunk meg egy kulisszatitkot a promenad24.hu oldalról, és a magyar színész természetesen simán vette ezt az akadályt. Senki sem tudja olyan hangsúllyal mondani a világon, talán még maga Harrison Ford sem, hogy

„ez egy ács serlege.”

Sajnos, a magyar szinkronszínészek anyagi megbecsülése a béka feneke alatt van, még a lengyelekkel vagy csehekkel sem tudunk ezen a téren versenyezni. Csernák János (is) mindezek ellenére lelkesen végzi a munkáját, és még egy apró kulisszatitkot is elárult az utolsó „klasszikus” Indiana Jones-filmről:

„Talán szerencsésebb lett volna, ha az előző és a szóban forgó epizód között kevesebb idő telik el, gondolva itt Harrison Ford életkorára, és arra, hogy a színész lehengerlően, kaszkadőr módjára végzi el a számára kitűzött, technikai bravúrokkal teli feladatokat. Holott talán érdemes lenne nem az efféle látványos trükkökre kihegyezni a történetet, hanem a humorára, amely Harrison Fordnak egyébként is a sajátja, másrészt az első részekben is nagy sikere volt az elmés, vicces nyelvi fordulatoknak.”

Borítókép:  Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás