promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feltűnően nehéz kvíz: mit jelent a kámpol vagy az igenség magyar szó? 10-ből 9 magyar nem tudja a jelentésüket
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vannak olyan magyar szavak, amelyek nem kerültek be a nyelv vérkeringésébe, egyszer még is léteztek. Ki lehet-e találni a jelentésüket a történelem távlatából?

A 18. század végén Magyarországon a nyelvújítás a csúcsára ért, eleink olyan kifejezéseket kerestek, amelyek segítségével a nyelvünk minden modern kihívásnak meg tud felelni. Az volt a tét, hogy a nyelv felveszi-e a versenyt más nyelvekkel. Sokszor hiányoztak kifejezések, épp ezért a nagy költők, szakértők és tudósok j szavakat kreáltak. Rengeteg, ma is ismert kifejezésünk innen származik, azóta pedig folyamatosan születnek új szavak.

Ám voltak olyan szavak, amelyek ugyan megszülettek, mégsem kerültek be a nyelv vérkeringésébe. A híres magyar költő és esszéista, Berzsenyi Dániel műveiben olyan szavakat használt, amelyeket ma már szinte alig ismerünk, ő a régi magyar szavak felelevenítésének híve volt, az elfeledett, de egykor létező kifejezéseket szerette volna visszahozni a közbeszédbe. Tőle hoztunk most olyan szavakat, amelyeket ma már nagyon kevesen ismernek.

De ki lehet-e találni a jelentésüket még, vagy nagyon esélyünk sincs rá? Sokan valószínűleg a nulláról nem tudnák megmondani, hogy mit jelenteken ezek a szavak, de a kvízünkben/tudástesztünkben felajánlunk majd nektek lehetőségeket, így csak rá kell jönnötök a felajánlott lehetőségek közül.

Kellemes kvízt!

(Forrás: Wikipedia)

Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás