promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Mátrix ikonikus zöld kódesőjének totál bizarr a jelentése, a filmrajongók garantáltan meg fognak lepődni
Borítókép:  YouTube.com/Realita (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Releváns tippek egész tárházát fel lehetett volna sorakoztatni, de azt hiszem, a valódi megoldásra senki sem számított.

A Mátrix című film 1999-ben jelent meg Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss és Laurence Fishburne főszereplésében, illetve a Wachowski-nővérek rendezésében. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy az alkotás forradalmi hatással bírt a filmkészítésre és a mozikultúrára egyaránt. Ikonikus és emlekezetes snittjeit és jeleneteit a mai napig próbálják lekoppintani egyes filmek, a széria első darabjának debütálása után ez a kijelentés hatványozottan is helytállónak bizonyult. Az első után még három Mátrix-film készült, a legutóbbi 2021-ben érkezett, egy 18 éves hiátuszt követően. 

Ha a Mátrixra gondolunk, azonnal beugrik az ikonikus zenei betétek mellett Neo és Trinity már-már táncmozdulatokra hajazó akrobatikus, lelassított mozdulatsorai, a Smith ügynökkel vívott gigászi csörték, illetve persze a számítógépeken futó ikonikus zöld digitális kódeső. Éveken át találgattak a rajongók, mit jelenthetnek valójában az esőcseppként hulló írásjelek. Egyesek szerint a cél szentesítette az eszközt, tehát semmiféle jelentéssel nem bírtak, csupán irdatlanul menőn mutattak - az alkotók azonban lerántották a leplet a rejtélyről.

2017-ben a CNET tudósított arról, hogy lefordították egyes részeit a kódnak, és kapaszkodjon meg mindenki: sushi receptek voltak.

„A Wachowski-nővérek úgy érezték, hogy a korábbi dizájnok túlságosan régimódik, és szerettek volna a keleti kultúra felé elmozdulni, japán vagy manga stílusjegyekkel. Felkértek arra, hogy tervezzem meg a kódesőt, főként azért, mert a feleségem japán, és a segítségemre lehetett az alkotási folyamatban"

- nyilatkozott Simon Whiteley grafikus dizájner, az ikonikus vizuál megalkotója. 

[[c2]]

A férfi a különös brief után hazament, és elkezdett japán szakácskönyveket bújni inspiráció gyanánt. Az elkövetkezendő pár hétben a grafikus kézzel rajzolta meg egyesével az írásjeleket, ezután továbbította őket az animátoroknak, akik megalkották a hulló effektet. A produkciós csapat szerint egyébként nem volt bonyolult feladat a kódeső realizálása, azonban annál ikonikusabbra sikeredett.

„A feleségemmel gyakran viccelődünk azon, hogy szerinte nem lehet sushi recepteket kiolvasni a kódesőből, mivel katakana (a kínai írásjelek leegyszerűsítése, a 11. században kialakított szótagírás - szerk. megj.) nyelven íródott. Szerinte legjobb esetben is ramen tésztát lehet kifőzni belőle"

- tette hozzá Whiteley. 

Ha te is megmártóznál egy kicsit virtuálisan a kódviharban, tekintsd meg az alábbi videót.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás