promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kvíz: 10 iszonyatosan fura magyar szó a füleidnek, 10-ből 8 magyar már az első kérdésnél elbukik
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szavak és kifejezések, amelyeket valószínűleg sosem hallottatok, ha hallottátok is őket, egynél többször biztos, hogy nem.

Új kvízünkben olyan magyar szavakat viszünk elétek, amelyek csak egy nagyon rövid idei léteztek, és még az is megeshet, hogy csupán pár ember használta ezeket. Hiszen a közös nyelv nem tudta őket felszívni, annyira idegenül hangzottak, vagy éppen találtak helyettük jobban hangzókat, amelyeket jobban és hamarabb be tudtak fogadni.

Új kvízünkben tehát a nyelvújításkori Magyarországra kalauzolunk benneteket, úgy a 18. század végére és a 19. század elejére, amikor nem létezett még modern magyar nyelv. Őseinknek pedig ki kellett találni szavakat jelenségekre, tárgyakra és fogalmakra. Sokszor segítségül fordultak más nyelvek irányába, ám sokszor nem ez történt, hanem maguk találtak ki új szavakat, ők maguk kezdtek szógyártásba.

Vajon kitaláljátok-e ezeket az elsőre ismeretlennek tűnő szavakról, hogy tulajdonoképpen mit is jelentenek? Kiderül a játék közben, illetve majd a tudásteszt végén is.

Korábbi nyelvújítós kvízeink:

Kvízre fel!

[[kviz1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás