promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kvíz: tudod, mit jelent ez a 10 rettenetes és furcsa magyar szó? Nagyon nevetni fogsz, ha megtudod
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vannak olyan szavaink, amelyek szerencsére nem honosodtak meg, hanem azonnal ki is koptak.

A 18. század végén kezdődő magyar nyelvújítás elképesztően érdekes szavakat is felszínre hozott, amelyeket ma már inkább megmosolygunk. Pedig hatalmas teljesítmény volt az, amit eleink végigvittek, az alapok ugyan megvoltak, de szinte a nulláról kellett megalkotni a magyar nyelv szókészletét, hiszen rengeteg dologra ekkor még nem volt szavunk.

Mostani kvízünkben olyan szavakat veszünk elő, amelyek tényleg viccesek, és kicsit túllőttek a célon. De ha belegondoltok, hogy ilyenből csak pár tucat akad, miközben a mozgalom több ezer ma is használatos szót alkotott úgy, hogy egységesítette is a nyelvünket, akkor azt kell mondanunk, hogy ez gyönyörű teljesítmény.

Kazinczy, a mozgalom egyik vezéralakja alkotta meg többek között a szellem, a szorgalom, az évszak vagy a magány szavakat, de például ők alkották a mindeneményedelem szót is, amely a világegyetemre akart volna utalni.

Ez a pár mellékvágány pedig azért is jó, hogy soha ne felejtsük el, még a legnagyobbak is hibáznak olykor! De eközben olyat alkotnak, ami felülmúlhatatlan.

Ismersz ilyen szót, amit manapság már nem használunk, és annyira magyartalannak tűnik, hogy szívesen megosztnaád mindenkivel? A cikkhez tartozó Facebook-poszt alatt IDE kattintva megteheted.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás