promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezért kapta a „Wednesday" nevet az Addams Family melankolikus hősnője - 1938-ra nyúlik vissza a rejtély
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Wednesday-őrület éppen a reneszánszát éli a Tim Burton nevével fémjelzett Netflix-sorozat hatására. Amennyiben mindig is érdekelt, miért kapta a Wednesday, tehát a Szerda nevet a sorozat búbánatos főszereplője, akkor a legjobb helyen jársz. 

Az Addams Family-t, vagyis a magyarul kétballábasan alcímezett A galád családot Charles Addams, egy amerikai karikaturista és képregényes álmodta meg 1938-ban. A kísérteties famíliával kapcsolatos történetek azóta is a popkultúra szerves részét képezik, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy pár hete látott napvilágot a Wednesday című spin-off sorozat Tim Burton rendezésében, amely igencsak pozitív fogadtatásban részesült. A búskomor leányzó életútjával könnyebb azonosulni, mint valaha: Wednesday még a kirekesztettek közöttt is különc, és az sem nem véletlen, hogy Jenna Ortega, egy mexikói származású amerikai színésznő alakítja. 

Így festett az 1938-as képregény. Forrás: YouTube.com/HistoryTeaTimeWithLindsayHoliday

A sorozat főszereplőjének bárki gond nélkül a bőrébe bújhat, aki csak egy kicsit is érezte már másmilyennek önmagát - legyen szó érdeklődési körről, külsőről, szexuális beállítottságról, egy kisebbségről vagy akár vallási hovatartozásról. A széria a fiatal lány történetét követi, aki az iskolába történő beilleszkedés nehézségeivel küszködik, miközben felfedezi természetfeletti képességeit, és a szüleivel kapcsolatos kísérteties rejtélyek nyomába ered. 

A televíziók képernyőjére egyébként először 1964-ben került az Addams Family egy sorozat formájában, de talán a 90-es évek filmtrilógiája a legszélesebb körben ismert adaptáció. Charles Addams 1938-as képregénye óta láthattuk már az Addams családot és Wednesday-t is a tévében, filmekben, videojátékokban, előszereplős és animációs formátumokban egyaránt. 

Míg az Addams vezetéknév magától értetődő, a Wednesday, vagyis a Szerda elnevezés meglehetősen furcsa, hiszen nem egy olyan név, amire előszeretettel keresztelnénk a kislányunkat. Bár hozzá kell tenni, az Addams família nem éppen szokványos. A történet szerint Charles Addams egy mondóka alapján adta a nevet a szomorkás karakternek.

A Monday's Child, vagyis a Hétfő Gyermeke c. kicsiknek szánt versike így szól:

Monday's child is fair of face,
Tuesday's child is full of grace.
Wednesday's child is full of woe,
Thursday's child has far to go.
Friday's child is loving and giving,
Saturday's child works hard for a living.
And the child born on the Sabbath day
Is bonny and blithe, good and gay".

Magyar fordításban pedig valahogy így hangzana a dalocska:

A hétfői gyermek szépséges,
A keddi gyermek kegyelmes.
A szerdai gyermek csupa „jajj",
A csütörtöki gyermeknél nem lesz baj.
A pénteki gyermek szeretetteljes,
A szombati gyermek mindig tisztes.
És aki a vasárnapi napon született,
Mindig nyájas, jó és rendes".

Nos, valóban csupa „jajj" lett a leányzó. A szülők bizarr humorérzékükről is tanúbizonyságot tettek gyermekük elnevezése során, hiszen Wednesday nem szerdán, hanem stílszerűen péntek 13-án született - derült ki a Netflix-sorozat első epizódjából.

Tekintsd meg az ikonikus karakterről készült hamisítatlan Tim Burton-atmoszférával rendelkező sorozat előzetesét alább.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás