promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos tévhitet cáfoltak meg honfoglaló őseink külsejével kapcsolatban, hamis kép élt a köztudatban a magyar törzsekről
Borítókép:  YouTube.com/Időutazó (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A honfolgaló magyar népek sokáig alacsony, nem feltétlenül megnyerő külsejű vademberként jelentek meg az európai köztudatban, azonban a leletek és bizonyítékok alapján ez egyáltalán nem igaz.

A magyar törzsek 895 táján birtokukba vették a Kárpát-medencét, ezt a folyamatot nevezzük honfoglalásnak. Két fő elmélet létezik: a hagyományos, egylépcsős teória alapján egyetlen lendülettel szállták meg a térséget a magyar törzsek, és foglalták el hazájukat. A kettős honfoglalás elmélete szerint az első szakasz 670 környékén volt, a második hadjáratra pedig a 9. század utolsó éveiben került sor.

Elődeink külsejéről sok tévhit kering, ahogy azt a cikk bevezetőjében említettem. Sokak szerint apró termetű, zömök, visszataszító külsejű népcsoport voltunk, azonban a leletek ezt nem támasztják alá. Az MTA kutatólaboratóriumában a kőkortól egészen a késő bronzkorig terjedően vizsgálták a Kárpát-medencében fellelt emberi maradványokat, illetve elemezték ezeknek a DNS-állományát.

Korábban több hiedelemről is lerántották kutatók a leplet a honfoglalással kapcsolatban, például arról, hogy milyen lovakkal vágtattak a magyar huszárok. Az alábbi cikkben kideríthetted, hogyan vágtattak át a Kárpát-medencén Árpádék.

Visszatérve őseink külsejére, a honfoglalás kori sírokban csontmaradványokat találtak, amelyekből releváns következtetéseket tudtak levonni a kutatók. A leletek alapján 10-15 százalékban ázsiai, europo-mongolid jellemvonásokat hordoztak elődeink. Nincs arra utaló felfedezés, vagy adat, hogy a testmagasság tekintetében eltértek volna a magyar törzsek a korabeli népektől.

Mikor az apró, barna, nyírt hajú, majdnem tar legények kiálltak, vállukon volt a dzsida, kezükben az íj, s felváltva használták, amint a szükség kívánta”

- írta Pauler Gyula történész 1900-ban. De vajon tényleg apró termetűek voltak Árpád fejedelemék?

A fellelt csontokból arra lehet következteni, hogy a magyar törzsek inkább magasnak számítottak. A férfiak átlagmagassága 168 cm, a nőké pedig 162 cm volt, ami kb. 5-6 cm-rel haladja meg a korábbi tudományos becsléseket. 

A Bespokemagazin illusztrációja alapján így festhettek honfoglaló őseink.

Forrás: Bespokemagazin.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás