promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült Poirot nagy titka, ezért nem csajozik soha a híres detektív
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Agatha Christie írónőnek határozott elképzelése volt a dologról.

Hercule Poirot az egyik leghíresebb karaktere a krimiíró Agatha Christie-nek. A belga detektív figuráját 1920-ban alkotta meg, és végül annyira meggyűlölte, hogy nem átallotta a halálát is elmesélni, mégpedig a Függöny című történetben.

A bajuszos magánnyomozó egyetlen ügyet sem hagyott felderítetlenül, valami azonban nagyon hiányzott a sikersztorija mögül: egy szerető nő. Talán Vera Rossakoff grófnő állt ebben a tekintetben a legközelebb a szívéhez, a finom hölgy azonban kissé lenézte a rang nélküli férfit, és mivel alkalmi tolvaj is volt, néhanapján összeütközésbe is kerültek egymással.

Agatha Christie számára sohasem hiányzott a románc a Poirot-történetekből, ő megrögzött agglegénynek képzelte el, nem is akarta ezzel fecsérelni az idejét és a tintáját. Az is kiderült, hogy 1936-ban személyesen lépett közbe, amikor az Az ABC-gyilkosságok tervezett megfilmesítésénél Hollywood egy romantikus, epekedő figurát akart faragni a detektívből.

A MGM stúdió a kor divatját követve szerette volna kissé átdolgozni a sztorit, ám az írónő ezt kategorikusan elutasította. Ezzel el is kaszálta a projektet, bár akkoriban minden bizonnyal jól jött volna számára az amerikai hírverés.

Agatha Christie-nek már volt ezzel kapcsolatban rossz tapasztalata, hiszen 1931 és 1934 között egy bizonyos Austin Trevor játszotta el Poirot szerepét, de olyan csúsztatásokkal, hogy az minden igazi rajongónak sok lehetett – például az ikonikus bajuszt sem viselte.

Az írónő 1976-ban úgy hunyt el, hogy az addigi filmes feldolgozások többségével elégedetlen volt. Igaz, Peter Ustinov és David Suchet még csak utána játszották el a híres magánnyomozót, márpedig az ő teljesítményükben a szerző is aligha talált volna kivetnivalót.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás