promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Agatha Christie őrjöngene: hogy találkozhatott Miss Marple és Poirot?
Borítókép:  www.shortbreakstorquay.co.uk
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szentségtörés, a krimi nagyasszonya sohasem engedte volna össze két főhősét.

A 20. század legsikeresebb krimi-írónője, Agatha Christie két rendkívül népszerű karaktert is megalkotott. A piperkőc Hercule Poirot 1920-ban, míg a furfangos vénkisasszony Miss Marple 1927-ben bukkant fel először a történeteiben. Bár a két detektív egy időben élt, a szerző tudatos elhatározása szerint sohasem találkozhattak egymással. Vagy mégis?

1990-ban csodának lehetett szemtanúja a délnyugat-angliai Torquay-ban összegyűlt többezres tömeg. Éppen Agatha Christie születésének 100. évfordulóját ünnepelték a krimi nagyasszonyának szülővárosában, amikor befutott a vasútállomásra a legendás Orient expressz, és az egyik kocsiból Hercule Poirot szállt le. Egy csokor virágot tartott a kezében, amelyet gálánsan átnyújtott a peronon várakozó Miss Marple-nak.

Ez meg hogy lehetett? Nem történt szélhámosság, egyszerűen csak két kiváló színész lepte meg a lelkes közönséget. David Suchet 1989-ben ragasztotta először az orra alá a belga Poirot jellegzetes bajuszát, míg Joan Hickson 1984-től csapta a fejébe Miss Marple ódivatú kalapkáját, hogy – és ebben a magyar rajongók is alighanem egyetértenek – máig a leghitelesebben alakítsa a kotnyeles öreg hölgy szerepét.

1990 szeptemberében tehát ők voltak a Torquay-ban rendezett ünnepség sztárvendégei, amelynek az adta a különös pikantériáját, hogy korábban a két színész sem találkozott soha személyesen egymással.

„Nagyon kedves volt, ahogy leszállt a vonatról, és meglepett a csokor virággal. A találkozó minden percét élveztem. Bár többen is megformálták már a detektív figuráját, azt hiszem, őt nevezhetjük az igazi Poirot-nak, nagyon intelligens és rátermett színész” – dicsérte meg Joan Hickson a kollégáját.

Természetesen David Suchet sem maradt adós a bókkal, hiszen ő pedig az akkor már 84 éves színésznőt nevezte meg Miss Marple leghitelesebb megformálójának. A két sorozat magyarországi sikeréhez a hazai szinkron is sokat hozzátett. Joan Hickson a feledhetetlen Komlós Juci hangján szólalt meg, míg David Suchet a kiváló Balázs Péter, illetve a napokban elhunyt Szersén Gyula remek szinkronja révén vált igazán népszerűvé nálunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás