promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Csiga-biga, gyere ki valójában férfi nemiszervről szól? A magyar népdal pajzán rejtélyének nyomába eredtünk
Borítókép:  Pixabay
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy csigacsalogató magyar gyermekdalról van szó, legalábbis eddig azt hittük. 

A rövid kis dalocska lényegében első ránézésre arról szól, hogy egy csigát a gyerkőcök ijesztgetéssel, ígérgetéssel próbálnak rávenni arra, hogy kidugja a szarvát és előbújjon. 

Csiga-biga, gyere ki,
Ég a házad ideki.
Kapsz tejet, vajat,
holnapra is marad.
Ha nem jössz ki, megbánod,
Nem leszek a barátod!

[[c1]]

Így szól teljes egészében a népdal, amelynek egyesek szerint a valódi jelentése pajzánabb, mint hinnénk. A magyar népdalokra amúgy is jellemző volt, hogy hátsó szándékkal, vagyis rejtett szexuális jelentéssel bírnak, amelyet kizárólag a kamaszok, illetve felnőttek értettek. Számukra hasznos tanácsokat fogalmaztak meg a felnőttkor viharos szerelmi történéseivel és dilemmáival kapcsolatban, tehát egyfajta felvilágosító funkciót töltöttek be akkoriban.

Úgy tűnik, a Csiga-biga, gyere ki is tartogat meglepetéseket számunkra: az ÉVA Magazin egyenesen úgy fogalmaz, hogy egy péniszcsalogató dalról van szó. Ha megpróbáljuk úgy értelmezni a gyermekdalt, hogy a csiga a férfi nemiszerve, a háza pedig a nőé, ami ég a vágytól, hogy a csiga kibújjon, egészen más megvilágításba kerül a nóta.

A népdal a felnövést illetve a pubertás kort is szimbolizálhatja, amikor a fiúk nemiszerve kibújik a házából", a lányok pedig átesnek az első menstruáción, és „ég a házuk". Ha a csiga-biga nem jön ki a házból, akkor bánhatja, hiszen nem lesznek többé barátok a házikóval, a románcnak" pedig vége szakad.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás