promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rá sem ismerni: így néz ki most 75 évesen az Oscar hisztérikus gyönyörűsége, aki Louis de Funes lánya volt
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Oscar színésznőjére már rá sem lehet ismerni.

Többször is volt rá példa, hogy egy nagysikerű színdarab azzal vált világhírűvé, hogy filmre adaptálták: ilyen volt többek között a Miss Daisy sofőrje, és az Oscar is. Egyelőre ne beszéljünk a Sylvester Stallone főszereplésével készült verzióról, mert az csak egy amerikai feldolgozása volt annak az 1967-es alkotásnak (Magyarországon is már 1968-ban a mozikban vetítették - a szerk.), amit Édouard Molinaro, Jean Halain, és Louis de Funes írtak a színdarab alapján.

Idén 55 éve már, hogy Franciaországban bemutatták az Oscart, ami a világ legelső filmgyártó vállalata, az 1895-ben alapított Gaumont nagy dobása volt akkoriban. A mozipénztáraknál igen szépen csilingelt, közel 46 millió dollárt hozott a stúdiónak, Louis de Funes pedig behúzhatott magának egy újabb sikerfilmet.

A történet szerint Christian Martin megkéri főnöke lányának kezét, és az alkalmat megragadva fizetésemelést is kér. Arcátlansága itt még nem ér véget: ha már itt van, egyben azt is közli, hogy eddigi szolgálata alatt csinos kis összeget lopott össze. Csak jóval később derül ki, hogy Christian nem a megfelelő lány kezét kérte meg, s hamarosan nagy kavarodás támad. Ezt tetézi, hogy a szórakozott szobalány összekever három bőröndöt, amelyekben ékszerek, bankjegyek és női fehérneműk vannak. Előbb utóbb persze minden tisztázódik, a kérdés csak az, melyik lány lesz Christian felesége.

Ebből a filmből készült 1991-ben egy amerikai verzió Sylvester Stallone, Tim Curry, és Marisa Tomei főszereplésével, amit ugyan az idő megszépített és kialakult a maga rajongótábora Magyarországon is, de akkoriban jóval kevesebb érdeklődést váltott ki, mint az eredeti verzió: mindössze 23,5 millió dollárt tudott összekapani a mozikban. Ennek ellenére Stallone verzióját - sajnálatos módon - jóval többen ismerik, mint a Funes-félét, ráadásul az amerikai változatot a mai napig szokta játszani az RTL, míg az eredetit már egyik csatornán sem adják.

A francia feldolgozás óta eltelt 55 év, és a szereplők egy része már nincs is köztünk: Louis de Funes 1983-ban, Claude Rich 2017-ben, Claude Gensac 2016-ban, Dominique Page 2019-ben, Mario David pedig 1996-ban halt meg. A szereplők közül már csak az Oscart alakító Philippe Valauris, a Jacqueline-t játszó Sylvia Saurel, és a Colette-t megformáló Agathe Natanson él. Utóbbi mindössze 21 éves volt, mikor bemutatták a filmet, és az életben egyáltalán nem az a hisztérikus, buta nő, akit el kellett játszania. A színésznő november 14-én lesz 76 éves, és ma már rá sem lehet ismerni.

(Fotó: Profimedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás