promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A "lila zacskós" férfi kísérteties halála, 13 éve megoldatlan a rejtély
Borítókép:  www.youtube.com/random (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Több mint 13 éve megoldatlan az internet egyik legnagyobb rejtélye. Peter Bergmann esete ennyi ideje foglalkoztatja az összeesküvés elméletek és a hátborzongató halálesetek szerelmeseit. Történetünk egy férfiről szól, aki meghalni ment egy ír kisvárosba a kísérteties lila zacskójával, és azóta se tudjuk, hogy kicsoda volt ő.

2009 júniusában csekkolt be az írországi Sligo városában a Sligo City Hotel recepcióján a Peter Bergmann álnevet viselő, hatvan körüli férfi. Pár nappal később ugyanezt a férfit találták holtan a Rossess Point strand partján. A hotelben történő tartózkodása alatt számtalan kísérteties pillanatot vettek fel a biztonsági kamerák, így az eset nagy sajtónyilvánosságot kapott. Nézzük tehát a rejtélyes események sorát napról napra.

Június 12-én látták a kamerák Bergmannt először Derry környékén, amint felszáll egy buszra. Miután megérkezett Sligoba, a Peter Bergmann álnevet adta meg a hotelben, illetve egy bécsi címet, amelyről kiderült később, hogy nem volt valós. Még aznap vette fel az első kísérteties jelenetet az egyik kamera, amint áll a hotel bejárata előtt egy furcsának tűnő lila zacskóval. Tett egy sétát, majd amikor visszatért, már nem volt nála a táska. Ez az eseménysor pár óránként megismétlődött, a nyomozók szerint a személyes tárgyaitól szabadult meg a kitérők során. Ezeket szinte egyesével vitte ki a hotelből és szabadult is meg tőlük valahol a városban, majd pedig a visszaúton összehajtotta a zacskót és a zsebre tette. Előre eltervezettnek tűnt az utolsó napjainak minden egyes perce. 

Másnap, június 13-án taxival ment el a postára, ahol bélyegeket vett, feltehetően utolsó leveleit írta meg. 14-én még több lila táskás kört kaptak lencsevégre a kamerák, feltehetően a maradék személyes tárgyaitól szabadult meg olyan helyeken, ahol láthatta őt senki. 15-én csekkolt ki a recepción a lila zacskójával együtt, azonban az egyik táskája már nem volt nála, amivel látták 12-én. Az utcai kamerák követték őt, dél környékén rendelt egy kávét és egy szendvicset a közeli buszmegállóban, majd pedig egy levelet olvasott. Ezután a levelet összetépte, majd kidobta. Később vett egy buszjegyet a Rossess Point strandra, azonban szomorúan árulkodó jel, hogy csak az odaútra kért tikettet. A parton látták őt utoljára szemtanúk még az esti órákban, másnap, június 16-án pedig a partra sodorta a holttestét a víz.

Természetesen azonnal megkezdődtek a nyomozások a holttesttel kapcsolatban, hiszen a békés ír kisvárosban ez meglehetősen szokatlan történésnek számított. A hatóságok szinte egyből rájöttek, hogy nem mindennapi esetről van szó. A férfinál nem volt pénztárca, személyes iratok, vagy bármi, aminek a segítségével azonosítani lehetne. Még a címkéket is kivágta a ruháiból. A boncolás során kiderült, hogy egy jómódú férfiről lehetett szó, több töméssel, gyökérkezeléssel rendelkezett. Kiderült azonban az is, hogy végső stádiumú prosztata- és csontrákja volt, így az ügy új értelmet nyert. Készült egy fotó a boncolás során, ami saját felelősségre megtekinthető ITT. Kiderítették, hogy fulladás okozta a halálát, idegenkezűségnek nyoma nem volt, így feltehetően öngyilkosságról lehet szó. Látszódtak korábbi szívrohamai is, illetve az orvosi szakértők szerint óriási fájdalomban telhettek a mindennapjai, csupán hetei, hónapjai lehettek hátra.

Később kiderült, amit már említettem, hogy a lakcíme és a neve sem volt valós. Az eset óriási port kavart, hatalmas popkulturális fenomén lett, még a mai napig is sorra jelennek meg az új cikkek, videók a rejtélyes férfi esetével kapcsolatban. Mivel senki sem jelentkezett az eltűnése miatt, illetve nem tudták azonosítani se, az ügy tizenhárom éve megoldatlan. A legnépszerűbb elmélet az, hogy a férfi alaposan, előre megtervelt módszerekkel követett el öngyilkosságot. A személyes tárgyait elhozta egy számára ismeretlen helyre, amelyektől szép lassan megszabadult, és névtelenül, egyedül és békében szeretett volna véget vetni az életének. Ő lett a férfi, aki elment meghalni egy ír kisvárosba, mielőtt kitervelt módon, napokon át készítette elő a halálát. Peter Bergmann a kibírhatatlan fájdalmainak közepette egyszerűen csak el szeretett volna tűnni a Föld színéről, ami végső soron sikerült is neki, csupán az internet fáradhatatlan népe tartja életben azóta is a rejtélyes, "lila zacskós" férfit. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás