promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különleges Trianon-film jön a mozikba a Blokád rendezőjétől
Borítókép:  Daily News Hungary
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Két nap múlva már a mozikban a régóta halogatott Trianon-film.​

Még mindig tartogat ígéretes meglepetéseket a magyar filmipar az idei évben. Miután bemutatták a parádés és nosztalgikus Nyugati nyaralást, és műsorra tűzték Jankovics Marcell utolsó rajzfilmjét, a Toldit, Tősér Ádám Blokád című alkotása hódította meg a mozikat, mint az első rendszerváltozásról szóló, hazai produkció.

Azonban novemberben is érkezik egy magyar film, mégpedig egy Trianon-mozi, a Béke - A nemzetek felett. Az alkotást az legigazibb Trianon-történetnek nevezik, amelyben egyebek mellett olyan kérdésekre keresik a választ, hogy vajon mi történt a Franciaországba látogató magyar delegációval 1920. január 7. után, hogyan jutottak el odáig, hogy a szerződést 1920. június 4-én aláírják a felek

Ugyan a film bemutatóját a bekészerződés aláírásának 100. évfordulójára tervezték, de a járvány miatt több, mint két évet csúszott. Ezt az időszakot viszont hasznosan töltötték az alkotók, még több kutatást végeztek, hogy minél hitelesebb film készülhessen Trianonról. Máthé Áron történész szerint a Béke - A nemzetek felett egy játékfilmes elemeket is tartalmazó alkotás lett, ami még jobban átélhetővé teszi az akkori eseményeket, a magyar békedelegáció küzdelmét. A film archív felvételeket is tartalmaz, emellett sok vizuális grafikát használtak a vesztességek érzékeltetésére.

A produkciót a Blokád rendezője, Tősér Ádám dirigálta, vagyis egy hónapon belül két filmjét mutatják be a mozikban, ami nemcsak hazai, de globális szinten egyedülálló dolognak számít.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás