promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mátyás királynak köze volt Drakula grófhoz? Vérfagyasztó história részletei láttak napvilágot
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

III. Vlad Dracul Tepes, másnéven Karóbahúzó Vlad 1448-ban uralkodott havasalföldi fejedelemként. Már életében is hatalmas nimbusznak örvendett, róla mintázták a mai popkultúrában is elhíresült Drakula grófot. Nézzük, milyen hatással volt az ikonikus figura a magyar történelemre. 

A királyi származású, fiatal Vlad Dracul Tepes a huszas éveinek a derekán járt, mikor már magáénak tudhatta egész Havasalföldet. Apját meggyilkolták lázadók, amelyet vaskézzel meg is torolt, ezután több ízben is Havasalföld fejedelme lett. 1460-ban erős kapcsolata volt Mátyással, azonban a legendás magyar király mégis bebörtönözte őt. Nézzük azonban az előzményeket.

Vlad Dracul Mátyás uralkodása alatt lett vajda 1448-ban, és rögvest magára is haragította őt azzal, hogy megpróbált szövetkezni a törökökkel. Később igyekezett a király kedvére tenni, szerződést kötöttek, és nagy sikereket arattak közösen: óriási pusztításokat végeztek együtt a török seregekben. A gróf egyébként keménykezű fejedelem volt, súlyosan büntette a koldulást és a munkakerülést, a halálbüntetések száma is kiugró volt az udvarában. Sőt, kínzási módszerekkel is élt, így hamar ijesztő és kíméletlen kép alakult ki a fiatalDraculról.

A gróf ezután végérvényesen a törökök ellen fordult: basákat fogott el és végeztetett ki kíméletlen módszerekkel, visszavonulásra késztette még II. Mehmed szultánt is. A legendák szerint, miután a török seregek meglátták Dracul erdejét, nemes egyszerűséggel visszafordultak, hiszen meglátták azt a sokkoló és vérfagyasztó látványt, ahogy temérdeknyi karóba húzott török holttest tarkította a mezőket.

A haláláról egyébként nem sokat tudni. Miután kiszabadult Mátyás börtönéből, egyesek szerint elesett egy ütközetben, mások úgy vélekednek, hogy az 1470-es években kivégezték. A kegyetlenségéről és hidegvéréről elhíresült gróf inspirálta a későbbi, hollywoodi fikciókban feltűnő Drakula grófot, akinek a népszerűsége a modern kultúrában a mai napig töretlen. Újabb magyar vonatkozás a történetben, hogy a legismertebb adaptációját a legendás karakternek egy magyar származású színésznek, Lugosi Bélának köszönhetjük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás