promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halottak napja: ezeket ne csináld, ha nem akarod felbosszantani a szellemeket - a hiedelmek szerint
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rengeteg magyar hiedelem van a halottak napjával kapcsolatban, amiket jobb, ha észben tartunk.

Mindenszentek utáni napon, november 2-án van a halottak napja, amikor az emberek megemlékeznek elhunyt szeretteikről. A legtöbben ilyenkor szoktak kimenni a temetőbe, hogy rendbe tegyék a hozzátartozóik sírját, majd virágokat, koszorút, illetve gyertyát/mécsest helyezzenek el rajtuk – a gyertyagyújtásnak fontos szerepe van a hiedelmek szerint, ezt az alábbi cikkünkben részletezzük:

A halottak napja fokozatosan vált olyan ünneppé egyebek között Magyarországon is, amit nemcsak a hívők, vallásos emberek ünnepelnek, hanem mások is. Bár vannak olyan hagyományok itthon, amiket nem mindenki tart be, de azért érdemes megemlíteni őket, hátha valaki úgy gondolja majd, hogy azonosulni tud valamelyikkel, és egy régi/új szokást fog meghonosítani a saját családján belül.

Halottak napján, illetve az arra eső héten rengeteg tiltás van, amiknek leginkább az a céljuk, hogy ne zavarjuk meg a szellemek nyugalmát, illetve hogy nekünk se essen bajunk. Ilyen például az is, hogy ilyenkor egész héten nem szabad mosni, mert a hazajáró halott miatt megsárgulhat a ruha – sőt, meszelni sem szabad a házat, mivel egyesek úgy hiszik, hogy ha így teszünk, akkor férgek lephetik el az otthonunkat.

Földmunkát sem szabad végezni a halottak napján, mivel a hiedelmek szerint beteg lesz az, aki ezt megszegi; ráadásul ha aznap esik az eső, az megmutathatja, hogy abban az évben ki fog meghalni – varrni sem szabad egész héten, mivel úgy tartják, hogy ilyenkor minden egyes öltés egy szúrás a halottnak.

Van, aki szerint ilyenkor jótékonykodni és adakozni kell, mert ha az elhunyt szeretteink meglátják, hogy fukarkodunk, akkor sírva menekülnek el tőlünk.

Kérdéses, hogy ezek a szokások, hiedelmek hogy alakultak ki, de az biztos, hogy nagyon érdekesek. Persze egyiket sem kötelező betartani, hiszen ahány ház, annyi szokás, és mindenki úgy gyászolja a szeretteit, illetve emlékezik meg róluk, ahogy neki jó – a lényeg, hogy szeretet legyen mögötte.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás