promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Beethoven különös ajándékot kapott a halála előtt, ezek voltak az utolsó szavai
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A zseniális zeneszerző, Ludwig van Beethoven végső megnyilvánulása máig vitákat szül.

Minden idők legnagyobb zeneszerzői között tartják számon Ludwig von Beethovent, és ez nem meglepő, hiszen olyan fantasztikus műveket alkotott, hogy még most is szinte napi szinten hallhatjuk őket különböző helyeket. A modern zenére is elképesztő hatással volt a zongoraművész, aki az élete utolsó éveiben megsüketült – ez tette őt igazán legendás alkotóvá, hiszen képes volt zeneileg leküzdeni ezt a hatalmas akadályt is.

Dokumentáció hiánya miatt nem lehet pontosan tudni, hogy a flamand származású Ludwig van Beethoven mikor született, de a legtöbb helyen 1770. december 16-át írnak. Indulatos édesapja már fiatalon meglátta benne a tehetséget, így Mozarthoz hasonló csodagyereket akart csinálni belőle. Ez bizonyos szinten sikerült is, hiszen Beethoven már szinte kölyökként biztosította a család megélhetését.

Úgy volt, hogy Ludwig van Beethoven Mozarthoz megy tanulni, de ez sajnos nem jött össze, és állítólag sosem találkoztak végül. A zeneszerző már huszonévesen érezte, hogy van valami gond a fülével, ez a probléma pedig odáig fajult, hogy megsüketült, de ő ennek ellenére is írt zenéket, amikkel hatalmas sikert ért el. Beethoven 1827. március 26-án, hosszú betegeskedés után 56 évesen hunyt el Bécsben, az utolsó szavai pedig állítólag akkor jöttek ki a száján, mikor megtudta, hogy a kiadója meglepő módon 12 üveg bort küldött neki ajándékba:

„Nagy kár, nagy kár, túl késő!”

Van, aki szerint a „tapsoljatok, barátaim, vége a komédiának” mondat volt az utolsó, amit Beethoven mondott, de ezt elvileg még 1860-ban megcáfolták. Egyesek pedig úgy gondolják, hogy a művész az öklét rázva szidta az eget, amiért haldoklik, szóval máig vita tárgya a téma – de bármi is legyen az igazság, az biztos, hogy maradandót alkotott, és örökre emlékezni fogunk a nevére, illetve az olyan alkotásaira, mint például a IX. szimfónia, Hármasverseny vagy a Fidelio.

Mozart is elég érdekes dolgot mondott a halála előtt:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás