promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghan Markle nem lassít, és megint jó pár embert kiborított
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Feminista egy kicsit Meghan.

Úgy tűnik, hogy a királyi család helyett a karrierjére fókuszál most Meghan Markle, mert az Archetypes elnevezésű podcastja csakúgy ontja magából a frissebbnél frissebb adásokat. A legutolsó rész október 18-én jelent meg a Spotifyn, és a szőke nő típusúakat tette céltáblára Meghan, az „Áll az alku" TV vetélkedőn keresztül. Beszélgető partnere Iliza Shlesinger és Paris Hilton volt.

E társasággal akarta bemutatni, hogy a szőke nős becímkézés mennyire szexista és ódivatú, és hogy többnyire nem a valóságot tükrözi. Hogy fel van építve a szőkeségre egy sztereotípia, aminek köszönhetően minden szőke buta, unintelligens, de mindent kizárólag külsőleg 10/10-sek, így nem is kell az agyukkal foglalkozniuk.

„Felemás érzésem van az Áll az alku című vetélkedővel kapcsolatban, mert az vitathatatlan, hogy sok további lehetőséget köszönhetek neki, de közben pedig mindig azt éreztem, hogy csak a testemet akarják, hogy csak a külsőmért és nem az intelligenciámért, nem saját magamért választottak ki, hogy nyitogassam az aktatáskákat a versenyzőknek,"

- nyílt meg őszintén az Archetypesben, s valljuk be, hogy egy ilyen TV műsorban, ahol az aktatáskákat általában modellek nyitogatják, - bár nálunk hétköznapi emberek kapták ezt a megtisztelő feladatot -, természetes valami szinten, hogy nem arra mentek rá, hogy az adott nyitogató lánynak mennyi is az IQ-ja, mert ha 70 alatt van, akkor nem szerepelhet az adásokban. Szóval, ha a logikát nézzük és azt, hogy ez mégiscsak egy kereskedelmi csatorna, akkor nem értjük meg Meghant, hogy miért okozott ez ekkora sérülést. Viszont, ha tovább nézzük, a szőke nős megbélyegzés mentén haladva, akkor feltűnik, hogy dehogy van ez rendjén és valamilyen szinten a valódi feminizmus pont ez ellen is törekszik tenni: hogy a nő ne csak egy test legyen, amit kihasználnak, hanem vegyék figyelembe, hogy a test mellett lélek és ész is párosul. Hogy egy nő is képes logikusan gondolkodni, és attól még nem lesz kevésbé rossz egy műsor, mert kiderül, hogy bizony van IQ és tudja is használni úgy, mint a férfiak.

„Egyszerűen tárgyiasítva éreztem magam, olyannak, akit nem vesznek ember számba,"

- folytatta Meghan, a podcast házigazdája a műsorában és ehhez Paris Hilton is nagyon csatlakozni tud, mivel elmondása szerint a média mindig egy szőke, eszméletlenül buta, felelőtlen, gátlástalan, buliból buliba járó és vérbeli pokolfajzatként akarta bemutatni a világnak, és ez sikerült is neki, mert az emberek tényleg így látják a mai napig őt. Arról beszélgettek a lányok, hogy senkit nem érdekelt a személyiségük, mindenki a külsőjükre ment rá és ezért rengetegszer megkapták, hogy nekik aztán könnyű, minden az ölükbe hullik. Pedig szerintük ez egy kalicka, ahonnan lehetetlenség vagy nagyon nehéz kiszabadulni: bezárja őket saját magukba, mert senki nem kíváncsi az igazi énükre, így egyszerűen eltűntetik azt.

„Hiába tanultam nemzetközi kapcsolatokat és dolgoztam a buenos airesi nagykövetségen, rengeteg munkát még mindig kizárólag azért kaptam meg, mert szép voltam. Ilyen volt például az Áll az alku műsor is,

- hangzott Meghan szájából a maga igazsága. Saira Khan, a Mirror egyik újságírója e szavak és Podcast epizód után, hazugnak és nevetségesnek titulálta Sussex hercegnéját, s szerinte pont neki nem szabadna a nők nehéz helyzetéről beszélnie,

„Őszintétlennek tartom azt, ahogyan Meghan jelenleg oly nagyon kiáll a nőkért, hiszen pont azt képviseli, ami ellen próbál felszólalni. Miután hozzáment egy herceghez, méghozzá a brit királyi család egyik tagjához, szerintem nem egészen fair dolog arról prédikálni, hogy mennyire keményen megdolgozott azért, hogy odajusson, ahol most tart.

Volt egy rész az adásban, amikor Meghan megkérdezte Paris Hiltont, hogyan érezte magát régen és hogyan látja magát most,

„Régen magányosnak, kiszolgáltatottnak. Most pedig bátornak és erősnek."

A téma egyébként fantasztikus és hiánypótló, de a Mirror újságírója mellett Whoopi Goldberg is egészen mást szedett ki az egészből: a színésznő azonban inkább az Áll az alku részre koncentrált, és kifejtette, hogy szerinte Meghan szavai megsértik azokat a nőket, akik szintén szerepelnek ilyen vetélkedőkben és ők csak megélni szeretnének a szórakoztatóiparban.

„Arra vajon nem gondolt Meghan Markle, hogy elképzelhető az, hogy a tárgyiasítás érzése önmagából származott csupán, és az, hogy hogyan érezte magát abban a feladatban, amit a vetélkedőben kapott. Ha ő nem volt elégedett, akkor miért vállalta el? És ahogyan ezeket a táskanyitogató modelleket ábrázolják az Archetypesban, az mindenképpen lelkiismeretfurdalást okoz azokban a nőkben, akik kihasználják ezeket a lehetőségeket, mert tudják, hogy ez kell néha ahhoz, hogy túléljék a szórakoztatóipart,

- kezdi a színésznő, Whoopi a saját műsorában, majd hozzáteszi, hogy a hasonló műsorokban szereplő lányok nem kirakatbábúk, hanem előadók,

„Ha előadó vagy, vállalod a koncertet. Néha Bozo öltönyben vagy, néha nagy orrod van, és néha olyannak kell lenned, aki egyáltalán nem vagy. Ilyen a showbiznisz."

Egyébként Meghan arról is beszél a legutóbbi podcastjában, hogy az ő lányát úgy szeretné nevelni, hogy tisztában legyen az értékeivel, a gyengeségeivel és ne féljen önmaga lenni. Ne féljen hangot adni a legkilátástalanabb helyzetben sem. Ne féljen nemet mondani egy olyan szituációra, ahol úgy érzi, a testét akarják kihasználni és valójában senkit nem érdekel, ki is ő. Úgy igyekszik nevelni Lilibet Dianát, hogy soha ne kérdőjelezze meg saját magát és soha ne hagyja, hogy más megkérdőjelezze őt.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás