promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg megátkozta Tutanhamon a sírját feltáró embereket? Száz évvel később már biztosan tudjuk az igazat
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tutanhamon többet tett a halálban az ókori Egyiptom megismeréséért, mint amennyit rövid élete során elért. Alább részletezzük, amit érdemes tudni a fiúkorú királyról.

Pontosan száz éve, 1922-ben fedezték fel Howard Carter vezetésével Tutanhamon sírját az egyiptomi Királyok Völgyében, és pontosan ezért ő az egyik leghíresebb uralkodó, aki valaha élt. De mit is tudunk róla valójában? Bár uralkodásának sok részlete elveszett az időkben, a történészek éveket töltöttek azzal, hogy összerakják a fáraó életét és örökségét. Lássuk, mire sikerült rájönniük. 

Tutanhamon i.e. 1336-ban került a trónra, ekkor nem több, mint kilencéves lehetett. Feleségül vett egy Anheszenamon nevű nőt, Ehnaton és Nefertiti királynő lányát. Noha a párról úgy gondolják, hogy egyetlen őket túlélő gyermeket sem hagytak maguk után, a fáraó sírjában találtak két mumifikált magzatot is, amelyek valószínűleg halva született lányaik voltak. Az uralkodó egészen fiatalon, 18-19 éves korában halhatott meg. Amint a halálát, az életét is elég sok rejtély övezte, sőt egy időben azt gondolták, hogy a fáraó elátkozta az embereket, akik feltárták a sírját - írta meg a Cultura.

A cikk alapján elsőként Carter, a mecénása, és annak lánya láthatta a sírkamrában felhalmozott kincseket. Ezek egyik legjelentősebb darabja egy vörös homokkő szarkofág volt, azonban a leletek gazdagságára jellemző, hogy csak a katalogizálás is évekbe telt. Howard Carterből a sajtó “sztárt csinált”, igaz, hivatalos kitüntetést ennek ellenére sem kapott. A régész hatvannégy éves korában halt meg rákbetegségben.

Akkoriban a bulvárlapok egyébként szenzációként, illetve a "fáraó átkaként" tálalták, hogy a sírkamra feltárását követő évben meghalt a dúsgazdag Lord Carnarvon, aki az ásatás vezetésére kérte fel Cartert. A sírkamra feltárása után ugyanis 27 haláleset történt az ásatásban részt vevők és a velük érintkezésbe kerültek között. Ezzel szemben az igazság azonban az, hogy inkább a felfedezés követésétől eltiltott újságírók bosszújáról lehetett szó - legalábbis a cikk szerint. Az "átok" ugyanis a feltáráskor jelenlévő 26 ember közül csak hatot talált meg tíz év alatt, miközben a múmiát boncoló orvos 87 éves koráig élt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás