promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Honnan kapta a Piedone nevet Bud Spencer? Sosem gondoltad volna, hogy ez az igazság
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Innen származik az ikonikus név.

Bud Spencer és Terence Hill a magyarok körében még ma is az egyik legnépszerűbb páros, akik valaha letették névnyomukat a filmtörténetben. A két olasz zseninél valószínűleg nem lesz soha ismertebb színészpáros kis hazánkban, és ez jórészt annak is köszönhető, hogy közös filmjeikkel valami elképesztő módon eltalálták a magyar közizlést. A miérteket már rengeteg cikk és Youtube-videó is kereste, így többféle magyarázat is van, de egy biztos, hogy még ma sincs olyan hét, hogy ne menne le a tévében legalább egy Bud Spencer-Terence Hill közös film.

De a közös filmek mellett egyedi szerepeikben is popkulturális sarokpontokat alkottak a színészek, Terence Hill-nek még most is megy a világhírű bűnügyi sorozata, a Don Matteo. Bud Spencer kapcsán pedig valószínűleg mindenkinek azonnal a Piedone filmek jutnak eszükbe. Rizzo felügyelő a nápolyi rendőrség kábítószer-osztályán dolgozott, Columbo-hoz hasonlóan fegyvert nem nagyon hordott magával, de Columbo-tól eltérően nem a logikát használta csupán, hanem az öklét is. Azokat viszont mindig a legmegfelelőbb pillanatban.

A Piedone-széria négy filmből áll, amelyeket a legendás Stefano Vanzina rendezett, az első pedig 1973-ban látott napvilágot. Valószínűleg Magyarországon mindenki tudja, hogy Bujtor Istvánt is eme filmek ösztönözték arra, hogy megalkossa Ötvös Csöpi karakterét és kalandjait.

A Piedone amúgy azt jelenti, hogy nagylábú, de az olasz szlengben a zsaru megfelelőjeként is használják. Így a rendező ezzel a kifejezéssel arra akar utalni, hogy egyfajta nyomozós-rendőrős filmet látunk, de igazából nagy hangsúly jut majd a humorra is. ebből az elgondolásból kapta tehát a nevet a film, és persze a főszereplő is.

Magyar érdekesség amúgy Piedonéval kapcsolatban, hogy Bud Spencer legendás életművét egy magyar rendező, Király Levente dolgozta fel, egy több mint egyórás dokumetumfilmben, amelynek természetesen lett a címe az, hogy Piedone nyomában. A szerző amúgy rengeteg könyvet is jegyez a legendás párossal kapcsolatban, így magyarul is elképesztő méretű irodalomhoz juthatunk, ha Bud Spencerről és Terence Hillről szeretnénk megtudni új dolgokat.

(Port.hu/Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás